Üks relvainspektorite rühm sõitis suurde sõjaväebaasi Fallujah’s Bagdadist 50 kilomeetrit loode pool ning suundus pestitsiidivabrikusse selle läheduses.

Rühm eksperte Rahvusvahelisest Aatomienergiaagentuurist (IAEA) läks Riiklikku Geoloogiauuringute ja Kaevanduste Kompaniisse Bagdadis.

Fallujah’ rajatist on varem seostatud Iraagi keemiarelvaprogrammiga. Ajakirjanikke sinna relvainspektoritega koos ei lubatud.

Bagdadi teaduskeskuses uurisid IAEA eksperdid kaks tundi keemialaboreid ja varustust, mida varasemad kontrollrühmad olid juba kontrollinud, ütles asutuse peageoloog Mousa Attiyah.

“Nad vaatasid üle ka väikese pilootüksuse uraani tootmiseks, mis suleti 1990. aasta lõpul,” rääkis ta ajakirjanikele. Viimati käisid relvainspektorid selles keskuses 1998. aasta mais, lisas ta.

Nüüdseks on relvainspektorid käinud 23 paigas, mis arvatakse olevat Iraagi massihävitusarelvastuse programmidega seotud. Inspektorid on öelnud, et Iraagi võimud teevad nendega koostööd, kuid pole täpsustanud, kas nad on leidnud keelatud relvastust, millest seni pole teatud.

Pühapäeval suundus Bagdadi veel paarkümmend eksperti, et juba seal viibivate inspektoritega liituda.