“Sügis- ja talvekuudel on toimunud haarangoperatsioonide tõeline hoogustumine,” ütles organisatsiooni Euroopa- ja Kesk-Aasia osakonna asedirektor Rachel Denber, tutvustades raportit, mis avaldatakse neljapäeval.

Tüüpilise haarangu käigus sulgevad Vene sõdurid Human Rights Watchi sõnul provokatsiooni või luureteadete peale terved külad, et kätte saada mässajaid, kes väidetavalt varjavad end tsiviilelanike hulgas.

Juba enne 11. septembri terrorirünnakuid USA-s tõotas Venemaa tšetšeeni iseseisvusvõitlejad välja juurida, süüdistades neid 1999. aastal 300 inimelu nõudnud pommiplahvatustes mitmes Vene linnas.

Ameerika Ühendriikide terrorivastasest võitlusest kindlust saades on Vene relvajõudude operatsioonid tegeliku või kujuteldava sissitegevuse vastu tublisti julmemaks muutunud.

“Nad sisenevad külla, võtavad suvaliselt inimesi kinni, peksavad neid, viivad neid piinamiseks kaasa ja rüüstavad maju,” ütles Denber. “Rüüstamine ei tähenda, et kaasa võetakse mõni juveel. Sõidetakse ikka veoautoga maja ette ja võetakse kõik, mis vähegi väärtuslik näib,” lisas ta.

Hoolimata pidevast kriitikast Vene Tšetšeenia-vägede tegevuse aadressil, on rahvusvaheline pahameel 11. septembri sündmuste taustal tahaplaanile tõrjutud. Vene ametnikud kaitsevad oma tegevust toetudes USA väitele, et terrorismi vastu tuleb võidelda.