Human Rights Watchil (HRW) on andmeid 27 Süüria kinnipidamiskeskuse kohta, kuhu on paigutatud 16 kuu jooksul meeleavalduste ja valitsusvastaste rahutuste mahasurumise käigus kinni peetud inimesed, vahendab BNS.

Inimõiguslased on vestelnud rohkem kui 200 endise kinnipeetavaga ning sõjaväelasest ja julgeolekutöötajast ülejooksikuga, kellest "peaaegu kõik" on kogenud või tunnistajaks olnud piinamisele.

Kinnipeetavaid pekstakse nuiade ja muude vahenditega, "sunnitakse pikaks ajaks kurnavatesse asenditesse, kasutades sageli just selleks otstarbeks mõeldud riistu". Vangidele tehakse ka elektrišokki, neid kõrvetatakse, kuritarvitatakse seksuaalselt ja alandatakse. Piinamismeetodite hulgast ei puudu küünte väljatõmbamine ja libahukkamised.

HRW andmetel hoitakse kinnipeetavaid ülerahvastatud kongides ning neile ei anta piisavalt süüa ega arstiabi. Mitmed on oma sõnul näinud kaaslasi suremas.

Lisaks 27 kinnipidamisasutusele, mille üle valitseb neli suuremat luureagentuuri ja mille üldnimetus on 'mukhabarat', hoitakse inimesi ka staadionidel, sõjaväebaasides, koolides ja haiglates.

Süürias on president Bashar al-Assadi vastase ülestõusu 16 kuu jooksul surma saanud üle 16 500 inimese, teatavad inimõiguslased.