Malcolm Hawkes organisatsioonist Human Rights Watch ütles, et Vene väed võtsid veebruaris, pärast seda, kui suurem osa võitlejaist oli Groznõist lahkunud, kinni üle 1000 meessoost tshetsheeni ja hoiavad neid interneerimislaagris, et välja selgitada meeste seotus iseseisvusvõitlejatega.

"Pildis, mille me saime, kordub täpselt esimeses Tshetsheenia sõjas juhtunut," ütles Hawkes. "Tshetsheeni filtratsioonilaagrid on massilise väärkohtlemise ja piinamiste keskused."

Eelmise Tshetsheeni sõja ajal 1994-96 süüdistati venelaste juhtitavaid interneerimislaagreid samuti tshetsheenide piinamistes ja halvas kohtlemises. Praeguste rünnakute jooksul on taolisi teateid tulnud vähem, kuid meedia ja humanitaarorganisatsioonide juurdepääsu Tshetsheenia piiratakse varasemast rangemalt.

"Need väärkohtlemised jätkuvad suletud uste taga," sõnas Hawkes. "Punasel Ristil, ÜROl ega inimõigusteorganisatsioonidel nagu meie, ei ole mingit juurdepääsu."

Hawkes ei esitanud Ingushshias asuvas tshetsheeni põgenikelaagris väidetavalt toimunud piinamiste üksikasju, millest on põgenikud oma intervjuudes rääkinud.

Prantsuse ajaleht Le Monde aga avaldas hiljuti ühe noore tshetsheeni jutustuse elust Põhja-Tshetsheenias Tshernokozovo põgenikelaagris.

Noormees nimega Moussa rääkis, et maskides mehed olevat piinanud ja vägistanud nii mehi, naisi, vanureid kui lapsi. Vangidele anti süüa vaid kolm korda nädalas ja pisut vett.

Agentuur Kavkaz.org edastas samast laagrist pääsenud Ibrahim Vahhajevi jutustuse. Mees väitis, et ta nägi oma silmaga, kuidas tema silme all tapeti 10-aastane poisike. Seejärel vägistas laiba viis maskides valvurit. Seejärel raiuti laip tükkideks ning visati plastkotti. Pealtnägijad väidavad, et laipu vägistatakse mitme vangi silme all ning teatatakse sealjuures, kes on järgmine ohver, kirjutab Kavkaz.org.

Vene presidendi kohusetäitja Vladimir Putini Tshetsheenia-nõunik Sergei Jastrzhembski eitas sel nädalal teateid piinamistest Tshernokozovos ja ütles, et Euroopa Liidu vaatlejad lubatakse laagrisse olukorda oma silmaga kontrollima. Millal see juhtuma peaks, ta ei täpsustanud.