“Reaalse demokraatia alustele — äri sõltumatusele ja teabevabadusele — on antud järjekordne hoop: viimase föderaaltähtsusega mitteriikliku telekanali hävitamine on viidud oma loogilise lõpuni,” seisab avalduses, millele kirjutas alla 28 õiguskaitseorganisatsioonide esindajat, poliitikut ja ajakirjanikku.

Allakirjutanute seas on Helsingi Rahvusvahelise Inimõigusteföderatsiooni president Ljudmilla Aleksejeva, Moskva Advokaatide Koja juht Genri Reznik, Kõrgema Majanduskooli teadusjuht Jevgeni Jassin, ajakirjanik Jevgeni Albats.

“Viimaste päevade sündmuse tõendavad ümberlükkamatult, et presidendi ja valitsuse deklareeritud stabilisatsioon peab riigivõimu esindajate era- ja rühmahuvide ees taas taanduma,” leiavad dokumendi autorid.

“Riigis kujuneva kodanikeühiskonna elemente surutakse aktiivselt välja nn juhitava demokraatiaga, mida juhitakse andetult ja kohmakalt,” öeldakse avalduses.

“Süütuse presumptsioon on korrakaitseorganite jaoks jalamatt, ekstremismitõrje loosungi all rünnatakse kodanike õigust hääletada kõigi vastu, föderatsiooninõukogu juht tahab kehtestada tsensuuri, nimetades seda infovoogude juhtimiseks — ning kõik see käib lakkamatu õigusriigist ja seaduse ülimuslikkusest jauramise saatel,” seisab avalduses.