Jõukas ärimees Perepilitšnõi, kes palus kolm aastat tagasi pärast mõjuvõimsa kuritegeliku sündikaadiga tülli minemist Suurbritannias varjupaika, kukkus oma Weybridge'i lähedal asuva luksusliku häärberi juures kokku. Perepilitšnõi oli 44-aastane ja pealtnäha hea tervise juures, kirjutab The Independent.

The Independenti teatel oli Perepilitšnõi võtmetähtsusega tunnistaja korrumpeerunud Vene ametnikest ja allilmategelastest koosneva võrgustiku „Kljujevi rühmituse“ vastu, mis on segatud mitmetesse suurtesse maksupettustesse ning Moskva vilepuhujast advokaadi Sergei Magnitski surma eeluurimisvangistuses. Perepilitšnõi on juba neljas skandaaliga seotud isik, kes äkki sureb.

Surrey politsei teatel ei suudetud Perepilitšnõi surmajärgse läbivaatusega surma põhjust kindlaks teha ning asja uuritakse edasi. Politsei teatas, et äkksurma ei uurita kahtlasena, kuid jättis avatuks võimaluse, et asja tuleb edasi uurida.

Politsei kutsuti Perepilitšnõi koju kaks nädalat tagasi laupäeval veidi pärast kella 17. Venelane kuulutati surnuks 30 minutit hiljem. Surrey politsei ei kinnita väiteid, et Perepilitšnõi oli väljas jooksmas.

Perepilitšnõi andis uurijatele tõendid selle kohta, kuidas mitmed Moskva maksuametnikud muutusid vahetult pärast pettust Briti investeerimisfondi Hermitage Capital Management vastu ropult rikkaks ja kasutasid Šveitsi pangaarveid luksusliku kinnisvara ostmiseks Dubais ja Montenegros.

Šveitsi prokuratuur alustas varem sel aastal juurdlust mitmete arvete üle Credit Suisse'is, pärast seda kui Hermitage Capital Management edastas neile terve hulga tõendeid, mis näitavad Vene ametnike asjaga seotust.

„Perepilitšnõi oli see mees, kes tõi neile kõik tõendid, mida nad uurimise alustamiseks vajasid,“ ütles juurdlusega tuttav allikas. „Ta tõi kaasa riiulifirmade andmed, Credit Suisse'i arved, kinnisvaratehingud. Kogu kraami.“

Hermitage Capital oli kunagi üks suuremaid välisinvestoreid Venemaal, kuni langes 230 miljoni dollari suuruse maksupettuse skeemi ohvriks. Venemaa mõjuvõimsa siseministeeriumi korrumpeerunud ametnikud tegid koostööd maksuametnikega ning varastasid politseihaarangu käigus Hermitage Capitalist pitsatid, mille abil tehti mitmeid maksutagastusi. Kaasosalistest kohtu- ja maksuametnikud kirjutasid lepingule alla ja raha kanti üle panka, mis peagi likvideeriti.

Hermitage palkas Moskva advokaadi Magnitski pettust uurima ning ta nimetas avalikult mitmeid siseministeeriumi ametnikke, keda uskus olevat asjaga seotud. Samad mehed vahistasid ta mõne päeva pärast ja esitasid süüdistuse, misjärel hoiti Magnitskit aasta eeluurimisvanglas. Magnitksi suri 2009. aasta novembris pärast seda, kui talle keelduti võimaldamast elutähtsat ravi kuudepikkuse üha brutaalsema kohtlemise järel.

Euroopa Liit ja USA on astunud samme viisakeeldude kehtestamiseks Kljujevi rühmituse liikmetele.

Venemaa siseministeerium väidab, et keerulise pettuse korraldasid saekaatri tööline ja murdvaras, kes mõisteti viieks aastaks vangi. Nad olevat olnud mestis veel kolme isikuga, kes on surnud. Üks suri südamerabandusse enne, kui kuritegu aset leidis, teine leiti surnuna Ukrainas ja kolmas hüppas rõdult alla.