Admiral lord Nelsoni juhitud briti laevastik saavutas 200 aasta eest Napoleoni ja prantslastele liitlaseks olnud Hispaania mereväe üle hävitava ja täieliku võidu, pannes aluse Briti impeeriumi hiilgeaegadele, teatab The Telegraph.

Lisaks sõjalaevade paraadile said inimesed õhtul pidustuste raames näha suuri purjelaevu merel manööverdamas, taustaks plahvatused, toss ja lahingukära.

Et mitte hõõruda prantslastele ja hispaanlastele nina alla paarsada aastat tagasi toimunud häbistavat kaotust, nimetati lahingu vaenupooli delikaatselt „sinisteks” ja „punasteks”. Samuti olid korraldajad loobunud tuntumate patriootlike briti sõjalaulude nagu „Rule Britannia” mängimisest.

Etendusest võttis osa laevu kogu maailmast ning moodustas ühe suurima laevastiku, mis rahuajal seilanud. Paraadile lisasid suurejoonelisust üle peade lendavad lennukid ja kopterid. Kokku osales paraadil 167 laeva, neist 67 olid Briti mereväe omad.

Briti kuninganna Elizabeth II tegi kirjaliku pöördumise, milles avaldas austust admiral Nelsonile, kes suri Trafalgari lahingus saadud haavadesse.

„Admiral Nelsoni ülim tase meremehena, juhtimisvõime ning inimlikkus ja vaprus ohu palge ees on eeskujuks meie mereväele ka täna,” ütles kuninganna.