Davies hoiatab, et rutiinsed operatsioonid muutuvad 20 aastaga surmavaks, kui kaob võime infektsioonide vastu võidelda, vahendab BBC News.

Dame Sally kutsus Briti valitsust üles tõstatama selle teema maailma juhtivate tööstusriikide G8 tippkohtumisel, mis toimub järgmisel kuul Londonis.

„Kui me ei asu tegutsema, võime me kõik olla tagasi praktiliselt 19. sajandi keskkonnas, kus rutiinsete operatsioonide tagajärjel tapsid inimesi infektsioonid. Me ei oleks suutelised viima läbi suurt osa vähiravist ega siirdama organeid,“ ütles Dame Sally.

Daviese sõnul tuleb ravimifirmasid julgustada uusi ravimeid välja töötama, sest antibiootikume ei peeta kasumit tootvateks.

„Meil pole olnud uut klassi antibiootikume alates 1980. aastate lõpust ning ravimeid väljatöötavatest ja tootvatest suurtest farmaatsiafirmadest on tulekul väga vähe antibiootikume,“ ütles Dame Sally.

Mikroobidevastane resistentsus on ülemaailmne oht. See tekib siis, kui organismid suudavad vastu pidada ravimitele, mille eesmärk on nad tappa.

Maailma tervishoiuorganisatsiooni WHO teatel sureb aastas 150 000 inimest tuberkuloosi multiresistentsuse tõttu.

„Me ei ole ühiskonnana ülemaailmselt antibiootikumide võtmist soodustanud. Asi on üsna lihtne – kui tehakse midagi kõrge vererõhu või diabeedi ravimiseks ja see töötab, kasutame me seda oma patsientide peal iga päev. Antobiootikume kasutatakse aga ainult nädal või kaks, kui neid on vaja, ja neil on piiratud eluiga, sest niikuinii tekib resistentsus,“ seletas Dame Sally.

Manchesteri Wythenshawe' haigla mikrobioloogi doktor Ibrahim Hassani sõnul on antibiootikumidele resistentsete bakteriaalsete infektsioonidega patsiente rohkem, mis tähendab, et ravivõimalusi on vähem.

„Loota võib ainult tilgakesele pühale veele, sest raviks pole palju valikuvõimalusi. Me hakkame nägema, et mõnedesse haiglatesse hakkab tulema patsiente infektsiooniga, mille raviks ei ole antibiootikumi,“ ütles Hassan.

Nakkushaigustesse suremus on arenenud riikides viimaste aastakümnetega vähenenud hügieeni paranemise, laiaulatuslike vaktsineerimiste ja efektiivse ravi tulemusena. Daviese aastaraporti järgi moodustavad surmad nakkushaigustesse Inglismaal seitse protsenti kõigist surmajuhtumitest ning viiest töölt eemal oldud päevast ollakse ühel päeval nakkushaiguse tõttu kodus.

Ees seisvatel aastakümnetel on meil oht kaotada sõda mikroobide vastu ning standardsed meditsiinilised protseduurid muutuvad riskantsemateks.

Dame Sally sõnul on see valitsuste, arstide, farmaatsiatööstuse ja inimeste vaheline globaalne probleem.

Antibiootikumide liigkasutus on Dame Sally sõnul probleem loomakasvatuses, põllumajanduses ja kalakasvatuses.

Dame Sally kutsus valitsust üles lisama antibiootikumidevastase resistentsuse riiklikku tsiviilhädaohtude registrisse, kus on potentsiaalsed ohud, nagu terrorirünnakud, gripipandeemia ja suured üleujutused.

Dame Sally sõnul šokeerib teda arstide väljaõpe, mille järgi kirjutatakse antibiootikume liiga kergekäeliselt välja.