Manchesteri magistraadikohtu eriistungil oli kolme kohtuniku eesmärk tegelda 117 vahistatud kahtlusalusega, kes võeti ette kolmekaupa. Kahe tunni jooksul jõuti arutada kuue kahtlusaluse süüasja, teatab BBC News.

Ühe juhtumi puhul oli tegemist 16-aastase poisiga, kes tunnistas üles, et murdis sisse Swarovski juveeliärisse Manchesteri kesklinnas eesmärgiga varastada. Poiss otsustas kesklinna minna pärast seda, kui sai Blackberry sõnumi: „Tule linna!“ Ta vahistati, kui püüdis juveeliärist põgeneda.

Ka 20-aastase Stretfordist pärit mehe puhul oli mängus Blackberry sõnum. Meest süüdistatakse Argose kauplusse sissemurdmise katses Stretfordi kaubanduskeskuses. Sissemurdmine oli organiseeritud, sest mees kohtus sõpradega, kes olid poe ründamiseks sõnumi saatnud.

28-aastane Owen Flanagan Levenshulme'ist tunnistas end aga süüdi kahes sissemurdmises. Ta varastas 75 naela eest riideesemeid rokkbändi Oasis endise laulja Liam Gallagheri moebutiigist Pretty Green ja kaks elektroonikaseadet. Flanagan pandi kaheksaks kuuks vangi.

46-aastane Bernard Moore Monsallist tunnistas end süüdi ähvardavas kõnes ja käitumises ning ametikohuseid täitnud politseiniku solvamises. Kahtlusalune oli narkootikumide või alkoholi mõju all, kui politseinikke sõimas ja üritas ühel sõrmega silma välja torgata. Moore pandi 20 nädalaks trellide taha.

Kolmapäeva päeval tegeles Highbury Corneri magistraadikohus 31-aastase Alexis Baileyga, kes töötab Stockwelli algkoolis ja tunnistas end süüdi sissemurdmises. Ta leiti esmaspäeval Londonis Croydonis elektroonikapoest. Bailey saadeti karistuse määramiseks edasi kroonikohtusse.

Magistraadikohtud saatsid paljud rüüstajad karistuse määramiseks edasi kroonikohtutesse, sest rahutusi peetakse sissemurdmise juures niivõrd raskendavaks asjaoluks, et karistuse peab määrama suuremate volitustega kroonikohus.

„Magistraadikohtunikud tunnevad, et neil ei ole üheainsa sissemurdmise eest karistuse määramiseks piisavalt volitusi. Nad võivad selle eest määrata vaid kuuekuulise vanglakaristuse, samas kui kroonikohus võib määrata kuni kümneaastase,“ kommenteeris BBC kohtukorrespondent Clive Coleman, kes istungitel kohal viibis.