ICM küsitlusfirma andmetel toetab tervelt 59 protsenti inglasi ja 52 protsenti šotlasi Šotimaa iseseisvust, teatab The Telegraph.

Lisaks tuli küsitlusest välja, et inglaste hulgas on kasvamas rahvuslus, 68 protsenti inglasi sooviks taastada eraldi parlamendi enda esindajatele. Ligi pooled vastajad toetasid Walesi ja Põhja-Iirimaa lahutamist Inglismaast ning eraldi Inglise riigi loomist.

Ühendkuningriik loodi täpselt 300 aasta eest Liidu Aktiga Inglismaa ja Šotimaa vahel, mis kuni sinnamaani olid eraldi riigid. Rahva toetus uniooni lõpetamisele ei meeldi ühelegi suuremale parteile, kuid leiab toetust mitmete väiksemate parteide poolt.

Üks põhjus, miks inglased lahku löömist pooldavad, võib olla inglastelt korjatud maksuraha kulutamine põhja pool piiri. Tervelt 60 protsenti inglasi leidis, et Inglismaal korjatud maksude ebaproportsionaalselt suur kulutamine Šotimaal on ebaõiglane. Isegi Šotimaal toetas seda vaid 51 protsenti. Inglasi häirib ka see, et Šotimaalt valitud saadikud saavad hääletada Briti parlamendis Inglise siseküsimustes, samas kui Šotimaa küsimustes saab otsuseid langetada ainult Edinburghis asuv Šoti parlament. 64 protsenti inglasi tahaks, et šotlastelt võetaks nende õigus inglise asjus hääletada ära.