Laupäeval, Valgevene rahvavabariigi 99. aastapäeval toimus Minskis Vabaduse väljakul rahumeelne meeleavaldus, kus protestiti Lukašenka parasitismi-vastase dekreedi vastu. Radina sõnul saadeti rahulike relvadeta inimeste vastu tuhanded eriüksuslased ja linnas oli sisuliselt sõjaseisukord.

Julgeolekujõudude poolt kinni peetud demonstrantide seas oli opositsiooniaktiviste, välisriikide inimõiguslasi, ajakirjanikke ja tavalisi kodanikke, kes avaldasid rahuolematust riigis valitseva olukorra vastu.

Radina märkis, et juba enne tänast rahumeelset marssi pidasid võimud kinni üle 300 inimese. Täna võtsid relvastatud eriüksuslased kinni Valgevene Helsingi komitee kaastöötajaid, rahvusvahelisi vaatlejaid ja 57 inimõiguslast.

Radina hinnangul tõi rahva tänavatele üha kehvemaks muutuv elu. "Inimesed on viidud meeleheitele. Majanduslik olukord on riigis lausa katastroofiline: palgad on järsult langenud, töötus on kordades kasvanud," selgitas Radina.

Lukašenko kehtestatud parasitismi-vastase dekreedi ohvriks langevad Harta 97 peatoimetaja sõnul sajad tuhanded inimesed. Dekreedi kohaselt peavad valgevenelased, kes töötavad aastas vähem kui 183 päeva, maksma 230 euro suurust trahvi. Valgevene president Aleksander Lukašenka küll peatas maksu kogumise sel aastal, aga lubas, et seadust ei tühistata. Tema sõnul süstib see tööpõlgureisse distsipliini. Seadus puudutab hinnanguliselt 470 000 inimest.

"Ma arvan, et valgevenelased ei lepi olukorraga, hoolimata Lukašenka ebaadekvaatsest tegevusest. Tal ei õnnestunud seekord proteste lämmatada ja need jätkuvad," arvas Radina. Opositsiooniliidrid on homseks kutsunud inimesed tänavatele juba kogu riigis, mitte ainult pealinnas.

Ajakirjanik Natalja Radina on alates 2001. aastast portaali Harta 97 peatoimetaja. KGB arreteeris Radina Valgevene presidendivalimiste päeval, 19. detsembril 2010. Naine vabanes vanglast ning tal õnnestus hoolimata väljasõidukeelust riigist põgeneda ja paluda Leedult poliitilist varjupaika. Infoportaali Harta 97 toimetab Radina Varssavis.