Kuigi visiiti kajastanud ajakirjanikele kehtestati mitmeks tunniks vaikimiskohustus, märkas Suurbritanniast üle lendavat presidendi ametilennukit Air Force One kohalik lennundusentusiast ja IT-mees Alan Meloy.

Nagu tuhandeid kordi varem, tegi Meloy lennukist foto, et seda teiste lennukivaatlejatega jagada. Siis märkas ta, et tegu pole tavalise, vaid modifitseeritud Boeing 747-ga. „Märkasin tähti ja triipe ning suurt lippu lennuki sabas,” ütles ta ajalehele Guardian. „Viimati nägin Air Force One´i Lõuna-Yorkshire´i kohal lendamas 2005. aastal, seda ei juhtu tihti.”

Kui Meloy foto veebilehele Flickr üles laadis, kinnitasid ka teised entusiastid, et tegu on USA presidendi lennukiga, kes ilmselt peab olema teel Lähis-Idasse. Paraku juhtus see mitu tundi enne seda, kui Valge Maja reisist teatada plaanis. Kuna info oli juba väljas, oli presidendi administratsioon sunnitud reisi üksikasjad avalikustama, mis lõi hoolikalt koostatud meedia- ja turvaplaanil jalad alt. Meloy end süüdi ei tunne ja ütles Guardianile, et loos on oma õppetund. „Kui tahad salaja tegutseda, siis kasuta salajast lennukit.”