"Siiani oleme saanud teateid 58 hukkunust ja rohkem kui 200 haavatust meie (Bengkulu) provintsis. Kuid hukkunute arv tõuseb ilmselt veelgi, sest me pole ühendust saanud kõige raskemalt tabatud piirkonnaga provintsi lõunaosas," ütles seersant Edy Somes Reutersile.

Sumatra läänerannikul Bengkulu provintsis toimunud paariminutilise maavärina tugevuseks mõõdeti 7,9 magnituudi. Tõuge oli maailmas viimasel kümnel aastal registreeritutest üks tugevamaid, politsei sõnul on setõttu oodata, et hukkunute arv tõuseb.

Maavärin toimus kell 23.28 (18.28 Eesti aja järgi), mil enamus inimesi juba magas. Sellele järgnes mitu tugevat järeltõuget. Tõukeid oli tunda ka 536 kilomeetri kaugusel kagu pool asuvas pealinnas Jakartas.

Maavärina tõttu katkes avalik transport, vee- ja elektrivarustus. Provintsipealinna Bengkulu linna haiglad täitusid kiiresti vigasaanutega. Arstid nägid vaeva, et anda esmaabi haiglakoridorides ja parklates ootavaile vigastatuile, kes uute tõugete kartuses ei julgenud haiglahooneisse tulla. Ametiisikute sõnul on arstidel juba nüüd nappus ravimitest ja doonoriverest, teatas uudisteagentuur Antara.

Info Bengkulust on napp, sest enamus sideliine maavärinas katkes. Ühe kohaliku ajakirjaniku teatel purustas maavärin enamuse maju Enggano saarel, mis asub tõuke epitsentri lähedal ja kus elab 1500 inimest. Bengkulu kuberneri Hasan Zeini sõnul on purustatud 90 protsenti Enggano hoonestusest. Telefoniliinid saarega on katkenud.

Bengkulu linnas sai palju hooneid kahjustada, nende hulgas ka raekoda ja kohalik parlamendihoone. Päästetöötajad otsisid rusude alla mattunud ohvreid, teatas Antara.

Ametiisikute sõnul said kannatada ka linna lennuvälja kommunikatsioonisüsteemid ja lennuväli tuli sulgeda. Lennud jätkuvad ilmselt alles neljapäeval, ütlesid ametnikud.

Bengkulu elanike häda suurendas veelgi varsti pärast maavärinat puhkenud tugev vihm. Paljud inimesed püstitasid telke ja valmistusid ööks lageda taeva all, julgemata kodudesse naasta.

Bengkulu provints on Indoneesia kohta suhteliselt hõredalt asustatud, seal elab kokku umbes 1,4 miljonit inimest. Bengkulu linnas on elanikke üle 260.000.

Maavärina epitsenter asus Bengkulust umbes 112 kilomeetri kaugusel Sumatra lääneranniku lähedal, teatas USA geoloogiakeskus. Indoneesia Meteoroloogia ja Geofüüsika Instituudi teatel oli maavärina tugevus 7,3 magnituudi.

Indoneesia saartel väriseb maa sageli. Mais hukkus Sulawesi saarel toimunud maavärinas vähemalt 34 inimest.