Anak Krakatau (Krakatau laps) on viimase 18 päeva jooksul näidanud üles suurt aktiivsust ja vahet pidamata pursanud. Vulkaan purskab kivimeid kuni 700 meetri kõrgusele, kirjutab ANTARA News.

Eile registreeris kohalik seismoloogiline jaam oma töö ajal (12 tunni jooksul) 195 purset ja 54 vulkaanilist tõuget. Juhul kui pursete ja tõugete arv oluliselt ei vähene, võib laavavool hakata ohustama lähedal asuvaid asulaid.

Associated Press teatab, et seoses vulkaani aktiivsusega on juba evakueeritud tuhanded Keludi mäe jalamil elavad inimesed. Osadele elanikele andsid võimud neljapäeval loa kodudesse tagasi pöörduda.

17 000 Indoneesiale kuuluval saarel on kokku ligi 70 aktiivset vulkaani. Kuna Indoneesia asub kolme tektoonilise (maakoore) lamiku liitekohas on vulkaanipursked ja maavärinad piirkonnas sagedased külalised.

Anak Krakatau vulkaan tekkis merest kerkimise tagajärjel 1930. aastal ja on kasvanud sellest ajast peale. Kuigi Krakatau-lapse nädalapäevi kestnud võimsad pursked on enam kui muljet avaldavad, on need vaid aevastused võrreldes naabervulkaani Krakatau-isa vägitegudega.

Isavulkaani 1883. aasta purske järeltõugetes ja tekkinud tsunamides hukkus 36 000 inimest, plahvatust ennast oli kuulda 4000 km kaugusele. Vulkaanist välja lennanud tuhk ja tolm lendasid atmosfääri ning mõjutasid ilmanähtusi veel aastaid.