India merepolitsei esitas rannavalve raporti alusel laeva meeskonnale ja kaitsemeeskonnale süüdistuse vastavalt 1956. aasta relvaseadusele, 1955. aasta esmatarbekaupade seadusele ning 2005. aasta bensiini ja diislikütuse alasele korraldusele, teatasid India politseiallikad ajalehe The Hindu veebilehe vahendusel.

Taotluses tööstusjulgeoleku keskjõududele laeva arestimiseks andis politsei Tuticorini V. O. Chidambaranari sadama ametnikele korralduse takistada laeva liikumist.

Tolli superintendendile esitati taotlus konfiskeerida relvad ja laskemoon ning asja uurida. Et süüdistatavate hulgas on USA, Suurbritannia, Eesti ja Ukraina kodanikud, astuti samme vastavate riikide saatkondade informeerimiseks.

India rannavalve peatas Sierra Leone lipu all sõitnud aluse ja eskortis selle sadamasse laupäeval.

Lisaks arenenud relvastusele oli laeva kaitsemeeskonna valduses ka 5724 laengut laskemoona.

„Esmapilgul tundub, et neil sai otsa kütus ja nad ostsid mõnede agentide abiga kümme barrelit diislikütust. Nende firma – AdvanFort – mis baseerub USA-s, ei ole esitanud mingeid dokumente, mis annaks neile volitused viibida India vetes,“ ütles üks uurija The Hindule.

Seni pole tehtud otsust ühegi kahtlusaluse arreteerimiseks, kuigi kõik 45 neist on nimetatud esialgses informatiivses raportis. Tuticorini politsei superintendent M. Durai ütles, et meeskonnal olid kehtivad relvaload, kuid uurimisagentuurid peavad kindlaks tegema, kas laeval oli õiguslik luba liikuda India vetes.

Alus nimega Seaman Guard Ohio kuulub AdvanForti piraatlusevastasesse laevastikku.

India siseministeerium nõudis esmaspäeval Tamil Nadu osariigi valitsuselt detailset raportit Ameerika laeva kinnipidamise kohta. Osariigi politseilt nõuti asja põhjalikku uurimist.