Afgaanidest ja Iraagi kurdidest pagulased toodi Saint Pierre-Saint Pauli kirikust välja ja viidi bussidega eri suundades minema. Kogu operatsioon toimus rahulikult ja ilma vägivallata, ütlesid kohalviibinud ajakirjanikud.

Pagulased soovisid pääseda lähedalasuvasse Sangatte’i põgenikekeskusse, kuid vastavalt Prantsuse ja Briti valitsuste kokkuleppele suleti see Punase Risti ülalpeetav laager läinud nädalal uutele tulijatele.

Prantsuse võimud hoiatasid teisipäeva hommikul, et põgenikel on 24 tundi aega lahkuda kirikust, kus sanitaartingimused aina halvemaks muutusid, vastasel juhul ähvardati nad väevõimuga välja tuua.

Kirik oli olnud renoveerimistöödeks suletud, kui asüüliotsijad laupäeval selle hõivasid, ähvardades endalt pigem elu võtta, kui lasta end välja tõsta.

Politsei piiras kiriku ümber ja kui põgenikud tähtaja möödudes ei väljunud, sisenes kirikusse.

“Evakuatsioon toimus korrektselt. Põgenikud olid hirmunud, kuid kõik läks üsna hästi. Nad viidi erinevatesse keskustesse, kus neid küsitletakse ja nad saavad võimaluse asüüli taotleda, nagu neile alati on kinnitatud,” ütles koguduse preester Jean-Pierre Boutoille.

Boutoille’i sõnul olid kurdid valmis kirikust lahkuma, sest mõistsid, et neid ei saadeta maalt välja, kuid tahtsid toetada kümmet afgaani, kes kartsid, et nad repatrieeritakse vastavalt kokkuleppele, mille Prantsuse ja Afganistani valitsused ÜRO põgenikeagentuuri nõusolekul sõlmisid.

Asüüliotsijad ei tahtnud lasta end mujale Prantsusmaale saata, sest soovisid pääseda just Suurbritanniasse.