Soome Eduskunta reisimisreeglite järgi peaks Eduskunta kinni makstud reiside pealt kogunenud boonuspunkte kasutama Eduskunta heaks. Praktikas nii aga ei juhtu, sest punktid lähevad rahvaesindaja isiklikule kontole, mis on kaitstud isikliku salasõnaga. Pärast parlamendist lahkumist, kas siis valijate või omal soovil, jäävad punktid rahvaesindajatele alles.

Finnairi eest vastutaval Euroopa asjade ja riigi omanduses olevate ettevõtete ministril Tytti Tuppurainenil on kontol ligi miljon Finnair Plus boonuspunkti.

Iltalehti andmetel on Eduskunta liikmete kontodel vähemalt 6,6 miljonit Finnair Plus punkti, mis on neile kogunenud Eduskunta kinni makstud reiside eest sellel ja eelmisel valimisperioodil.

Arv põhineb Iltalehti 2021. aasta 11.-17. veebruaril läbi viidud küsitulusel. Punkte ei ole praktiliselt üldse kasutatud, kuigi neid kogutakse selleks, et Eduskunta säästaks maksumaksjate raha.

Iltalehti arvab, et punkte on tõenäoliselt märkimisväärselt rohkem, sest mitmed riigisiseselt palju lendavad rahvaesindajad jätsid küsitlusele vastamata. Iltalehti hinnangul võib punkte olla kokku 10-15 miljonit.

Punkte võib saada ka raha eest, millisel juhul maksab üks punkt 0,0129 eurot. Nii vastaks 6,6 miljonit punkti 85 000 eurole ning 10-15 miljonit punkti 129 000-193 500 eurole.

Punktide eest saab lisaks lendudele näiteks toitu, tankimiskinkekaarte või liikmelisuse spordiklubis. Punktid saab ka rahaks teha, märkides osalusi fondis.

Iltalehti küsitlusele vastas 88 Eduskunta liiget, kellest 60 oskas oma punktisaldo öelda. Ülejäänud kas ei teanud saldot või ei tahtnud või ei osanud seda öelda.

Enim Finnair Plus punkte on minister Tuppurainenil – 976 290. Tuppurainen ei ole enese sõnul punkte üldse kulutanud. Tuppurainen lendab palju riigisiseselt, sest elab Oulus.

Finnairi teatel saaks Tuppuraineni punktidega 65 lendu Põhja-Euroopa sihtpunktidesse, näiteks Kopenhaagenisse, Reykjavíki, Stockholmi või Oulusse. Mujale Euroopasse, sealhulgas Dubaisse või Tel Avivi saaks Tuppuraineni punktidega 32 lendu ning Aasiasse või Põhja-Ameerikasse kümme lendu.

Enamik vastanutest väitis, et ei ole Eduskunta makstud reiside eest saadud punkte üldse kasutanud.

Vastanud rahvaesindajatest suuruselt kolmas punktisumma on spiiker Anu Vehviläinenil, kes elab Joensuus. Tema kontol on 899 719 punkti. Vehviläineni sõnul pole ta punkte kasutanud.

„Lennupunktisüsteemil ei ole sellisena mingit mõtet, sest Eduskunta seisukohalt jäävad lennupunktid kasutamata,” kommenteeris Vehviläinen.

Vehviläineni sõnul on Eduskunta mitteametlikes vestlustes pakutud, et rahvaesindajad võiksid saada kanda isiklikule kontole kogunenud lennupunktid Eduskunta reisikontori kontole. Vehviläinen ei tea küll, kas see on Finnairi seisukohalt võimalik.