Maailma meteoroloogiaorganisatsioon (WMO) ütles, et „ülemaailmsed pinnatemeperatuurid jaanuaris ja aprillis olid tõenäoliselt kõrgeimad pärast 1880. aastat”, kirjutab CNN.

WMO teatas, et jaanuaris olid temperatuurid 1,86 kraadi ning aprillis 1,37 kraadi tavapärasest kõrgemad.

Agentuur leidis, et kliimasoojenemist saab vaid üheselt mõista ning kõige tõenäolisemalt on see „põhjustatud inimtegevuste poolt, nagu näiteks fossiilsete kütuste põletamine”.

Mõningad selleaastased näited ebatavalistest ilmastikuoludest:

Indiat, Pakistani ja Bangladeshi tabasid tavapärase kahe mussoonide rõhkkonna asemel neli ning need põhjustasid seal tohutuid üleujutusi. Sel esmaspäeval taandusid tulvaveed mõningatest Lõuna-Aasia osadest, kuid surmasaanute arv seal tõusis 347 inimeseni. Miljonid inimesed on ümber asunud või kodutuks jäänud. Võimud kardavad, et vee kaudu levivad haigused võivad põhjustada epideemiaid.

Indias on ametnike sõnul mussooonide hooaja algusest saadik saanud surma 1200 inimest.

Maist juulini valitses Inglismaal ja Walesis kõige sademeterohkem periood alates 1766. aastast, mil hakati meteoroloogilisi andmeid kirja panema.

Juuli lõpul ähvardasid veest paisunud jõed üle kallaste ajama hakata. Hoovihmade ajal sai surma kaheksa inimest ning tuhanded jäid puhta joogiveeta.

Sudaanis lõhkusid möödunud kuul üleujutused ja rängad vihmasajud 23 000 savitellistest maja, surmates vähemalt 62 inimest. Vihmad olid ebatavaliselt tugevad ning aastaaja kohta varajased.

Maikuus rabasid Malediivide 68 saart kuni viie meetri kõrgused lained, mis tekitasid karme üleujutusi ja kahjustusi.

Venemaad aga tabas maikuus kuumalaine.

Ebatavalistest ilmaoludest ei pääsenud ka Kagu-Euroopa. See piirkonda kannatas juunis ja juulis rekordilise kuumalaine all.

Lõuna-Ameerika ebatavaliselt külm talv tõi sinna tuuled ja mitmele poole haruldased lumesajud ning -tormid. Juulikuus langesid temperatuurid Argentiinas kuni -22 ja Tšiilis kuni -18 külmakraadini.

Juunis sadas Lõuna-Aafrikas esimest korda pärast 1981. aastat lund. Mõnel pool riigis sadas maha kuni 25 sentimeetrit lund.