Kolmapäeval tuli Stockholmi metroojaamas sõpra oodanud Tšiili päritolu, kuid Rootsis sündinud ja kasvanud Gonzalo Munozi juurde politseinik ja pöördus tema poole inglise keeles, vahendab The Local.

„Ma tahaksin näha teie passi, sest teid kahtlustatakse ebaseaduslikult Rootsis viibimises,“ tsiteeris Munoz Rootsi televisioonile SVT politseiniku sõnu.

Kui Munoz näitas oma Rootsi passi, politseinik vabandas ja lahkus, kuid intsident tekitas mehes pahameelt.

„See on diskrimineeriv,“ ütles Munoz. „Ja tundub, et kogu see töö, mida tehakse keskraudteejaamas, põhineb enam-vähem eelarvamustel ja rassismil.“

Munozi lugu on üks mitmetest viimasel ajal päevavalgele tulnutest. Rootsi politsei on koos kriminaaljärelevalveameti ja migratsiooniametiga intensiivistanud tööd illegaalsete immigrantide leidmiseks ja väljasaatmiseks.

„See on muutnud metroo pöörduksed meie ühiskonna kõige haavatavamate inimeste jaoks eluohtlikuks ohutsooniks,“ kirjutas Rootsi roheliste migratsioonipoliitika kõneisik Maria Ferm Twitteris Rootsi politsei tegevuse kohta Stockholmi metroos.

Keskpartei parlamendiliige Johan Hedin ütles, et politsei peaks olema inimeste dokumentide kontrollimisel ettevaatlikum ning hoiatas, et volitamata kontrollimine ei ole mitte ainult kuritegu hea maitse vastu, vaid ka seaduse vastu, ja see tuleb viivitamatult lõpetada.

Stockholmi politsei tegevuse mõistsid hukka ka kristlike demokraatide ja vasakpartei migratsioonipoliitika kõneisikud. Kristlike demokraatide parlamendiliige Caroline Szyber nimetas seda nõiajahiks.

Politsei pressiesindaja Sören Clerton kaitses politsei meetodeid ja seletas, et tegutsetakse vastavalt valitsuse antud mandaadile.

Aktivistid teatavad iga päev Twitteris, kus politsei parajasti illegaale jahib. Informaatorite võrgustik on tekkinud ka teistes suhtlusportaalides.

Alates 2008. aastast on Stockholmi politsei sunddeporteerimiste arvu kahekordistanud. Eelmisel aastal saadeti välja 2154 illegaalset immigranti, 2008. aastal 1071.