Kampradi peetakse rikkuse poolest maailma neljandaks inimeseks ning tema varanduse suuruseks 345 miljardit Rootsi krooni (39 miljardit eurot), selgub uudisteagentuuri Bloomberg viimastest hinnangutest, vahendab Dagens Industri.

Hiljuti avaldatud dokumentide järgi moodustab IKEA asutaja varandus sellest hinnangust aga vaid murdosa – nimelt 750 miljonit krooni (85 miljonit eurot), kirjutab Sydsvenskan.

Kõik see selgub Kampradi naise Margareta surma järel koostatud pärandvara inventuurist, mis avalikustati seoses Kampradi Šveitsist tagasi Rootsi kolimisega ning mis sattus Sydsvenskani valdusse.

Kampradi varade ülevaatusest selgub, et tema isiklik varandus koosneb peamiselt pangahoiustest ja väärtpaberitest, mis on muu hulgas paigutatud SEB-sse ja Nordeasse Luksemburgis ning Ålandsbankenisse.

Pärandivara inventuuri järgi ei oma Kamprad mingit osalust üheski IKEA grupi ettevõttes ning ta pole saanud mingit sissetulekut oma mitmetelt juhtivatelt ja nõuandvatelt ametikohtadelt IKEA grupis.

„See on see, mida me oleme püüdnud öelda viimased 3-4 aastat. IKEA ei ole perekond Kampradi omanduses ja nad ei saa IKEA-st mingeid väärtusi välja võtta,“ ütles Kampradi kõneisik Per Heggenes Sydsvenskanile ning lisas, et IKEA omanikud on fondid, mis võivad raha ainult reinvesteerida või heategevusele annetada.