Kadima on uus partei, mille pani kokku peaminister Ariel Sharon, kui lahkus läinud novembris enda juhitud Likud parteist. Sharon langes aga 4. jaanuaril ränga insuldiga koomasse, teatab CNN.

Esmaspäeval avaldatud küsitluse kohaselt saab Kadima 120-liikmelises parlamendis Knessetis vaid 34 kohta, mis tähendab, et ta on küll parlamendi suurim partei, kuid peab valitsuse moodustamiseks kaasama koalitsiooni mitmeid väiksemaid ja radikaalsemaid parteisid.

Olmert on lubanud, et tema juhitud valitsus toob suuremalt osalt Läänekaldalt juudiasunikud välja, jättes sinna alles vaid mõned suuremad alad, kus juudid on enamuses. Muuhulgas kavatseb Olmert jätta araablastega asustatud Ida-Jeruusalemma Iisraeli lõplikke piiride sisse.

Gallupi kohaselt tuleb teisipäevastel valimistel vasakpoolne Tööpartei teisele kohale. Parempoolne Likud, kes oli kuni lõhenemiseni suurim partei ja valitsuse juht, jääb kolmandaks. Leiborile ennustatakse 21 kohta, Likudile 13 kuni 15 kohta.

Peamiselt endisest Nõukogude Liidust pärit rahvuslikult meelestatud Beitenu parteile ennustatakse 12 kohta. Prognoositakse, et karmi liini pooldavad usu- või rahvuslikud parteid võivad võtta umbes 50 kohta.

Valimiste eel karmistati riigis niigi rangeid julgeolekumeetmeid kartuses, et araablased võivad rünnakutega üritada valimistulemusi mõjutada ja segadust külvata.