“Usun, et nad (Tööpartei) tahavad liituda,” sõnas Likudi üks juhte, Jeruusalemma linnapea Ehud Olmert armeeraadiole.

“Selleks ei pruugi kuluda nädalaid. Võimalik, et see saab teoks paari päevaga,” lisas Likudi kõnelustedelegatsiooni kuuluv Olmert.

Tööpartei üks liidreid, ekspeaministrist Nobeli rahupreemia laureaat Shimon Peres nentis, et Likudi pakkumine on “mõistlik”. “Nüüd peame vaatama, kas me seisukohad on poliitika ja ideoloogia osas sarnased.”

Peaministriks valitud Ariel Sharon peab uue valitsuse moodustama hiljemalt märtsi lõpuks, muidu valitakse uuesti nii peaminister kui ka parlament.

Sharon opn tööparteilastele pakkunud kaitse- ja välisministri portfelle, teatasid allikad. Samas teatati ka, et valimised kaotanud Ehud Barak ei kavatse kaitseministriks asuda, vaid loobub poliitikast.

Barak ja Sharon pidasid pühapäeval ka kõnelusi, Baraki kantselei andmeil arutati “diplomaatilist ja julgeolekuolukorda, samuti ühtsusvalitsuse moodustamist”.

Peres märkis BBC-le, et ühtsusvalitsus “on võimalik”. Sharon oli armeeraadio andmeil pärast kohtumisi samuti optimistlik.

Viimased uuringud näitavad, et 65-90 protsenti iisraellastest pooldab ühtsusvalitsust. Tööpartei valijaist toetab “suurt koalitsiooni” ligi 80 protsenti.

Ühtsusvalitsus oleks vaatlejate hinnangul araablaste seas sõjardiks peetava Sharoni parim võimalus stabiilsust säilitada ning vältida koostööd paremäärmuslike väikeparteidega, kes rahukõnelusi palestiinlastega üldse ei soovi.