Üllatuslikult võitis tulihingeline ametiühinguaktivist Amir Peretz, kelle saamine partei liidriks viib partei rohkem vasakule. Üks tema valimislubadusi oli lahkuda Ariel Sharoni juhitud Likud partei valitsusest, teatab CNN.

Peretz sai 42 protsenti häältest, Peres 40 ja kolmas kandidaat Binyamin Ben-Eliezer sai 17 protsenti. Kaotus lõpetab ilmselt Perese 60 aastat kestnud poliitilise kajääri.

Kõigi ennustuste kohaselt pidi Peres võitma, tulemus on tugev hoop Sharoni valitsusele, kuna Peres oli lubanud püsida valitsuses kuni 2006. aasta novembris toimuvate valimisteni. Peres pidas öösel kell veerand neli ootamatu pressikonverentsi, kus teatas, et kahtlustab valimispettust. Partei ametnikud aga kinnitasid, et süüdistustel pole alust ning kuulutasid Peretzi võitjaks.

Tööpartei liitus valitsusega, et aidata Sharonil läbi viia Gaza lahkumisplaan, Sharoni enda Likud partei ja varasem koalitsioon lõhenes selles küsimuses.

Peretz tahab viia partei tagasi sotsialistlike juurte juurde, lahkuda koalitsioonist ning kutsuda esile ennetähtaegsed valimised.

Kuigi Likud on jätkuvalt seesmiselt lõhenenud, on Sharon riigis kõige populaarsem poliitik ning suudab tõenäoliselt tagada oma partei valimisvõidu, sõltumata ajakavast.