President Reuven Rivlin andis Gantzile mandaadi valitsuse moodustamiseks eelmisel kuul pärast seda, kui see ei õnnestunud erakonna Likud juhil, peaminister Benjamin Netanyahul, vahendab BBC News.

Parlamendil on nüüd aega 21 päeva nimetada kandidaat, kellel on enamuse toetus.

Sinine ja Valge ning Likud said septembrikuiste valimiste tulemusena peaaegu võrdselt kohti.

President Rivlin kutsus Gantzi ja Netanyahut moodustama koos ühtsusvalitsust, aga kokkuleppele ei jõutud.

Läbirääkimised katkesid erimeelsuste tõttu selle üle, kes oleks peaminister esimesena, Netanyahu nõudmise pärast kaasata valitsusse ultraortodokssed erakonnad ja Gantzi keeldumise tõttu olla valitsuses, mille peaminister on silmitsi kriminaalsüüdistustega.

Iisraeli peaprokurör peaks peagi teatama, kas kavatseb esitada Netanyahule süüdistuse altkäemaksu, pettuse ja usalduse kuritarvitamise eest kolmes juhtumis.

„Viimase 28 päeva jooksul ei jäänud ükski kivi ümber pööramata, kui me püüdsime moodustada valitsust, mis tooks Iisraelile väärikusel, moraalil ja väärtustel põhineva juhtimise, juhtimise, mis on unustatud,” ütles Gantz eile pressikonverentsil.

Netanyahu süüdistas Gantzi valmisolekus moodustada vähemusvalitsus „koos terrori toetajatega, kes saavad juhiseid Iisraeli vaenlastelt”. Ilmselt viitas ta Iisraeli araablastest parlamendiliikmetele, keda ta süüdistas pühapäeval püüdes riiki hävitada.

Kaalukeeleks oleva sekulaarse rahvuslaste erakonna Yisrael Beitenu esimees Avigdor Lieberman süüdistas nii Gantzi kui ka Netanyahut tekkinud patiseisus ja teatas, et ei toeta kumbagi.