Iisraeli väed asusid sisse võtma positsioone Rafah linna ümbruses, palestiinlased valmistuvad suuremaks pealetungiks, teatab Fox News.

Kriis puhkes, kuna pühapäeval ründasid Hamasi haruorganisatsioonid juutide sõjaväepunkti Gaza piiri lähedal, tappes kaks sõdurit ja võttes haavatud kapral Gilad Shaliti vangi. Iisraeli valitsus ja sõjavägi on lubanud teha kõik nende võimuses, et sõdur vabastada ning välistanud läbirääkimised terroristidega.

Hamas tegi omalt poolt katse juutide viha leevendada, nõustudes liituma deklaratsiooniga, mis kaudselt tunnustab Iisraeli, osad Hamasi harud on aga juba teatanud, et ei ole dokumendiga nõus.

Iisraeli sõjavägi teatas, et sildu rünnati eesmärgiga “takistada terroristide võimet liigutada röövitud sõdurit.” Sildade purustamine on Gaza sektori kaheks jaganud.

Kolmapäeva varahommikul ründasid Iisraeli lennukid Gaza ainsat elektrijaama, jaama turbiinid ja kütusereservuaarid süttisid põlema, tuletõrjujad ei ole leeke võimelised tõrjuma.

Elektrikatkestus tõi kaasa ka veepumpade seiskumise.

Iisraeli peaminister kiitis heaks “piiratud operatsioonid” et hävitada Lõuna-Gazas terroristide infrastruktuur. Palestiina julgeolekujõudude teatel liiguvad Iisraeli tankid Gaza piiril, kuid on esialgu veel Iisraeli poolel.

Osad väed on aga piiri ületanud ning liikunud Gazasse piirkonnas, kust Shalit pühapäeval rööviti. Iisraeli armee kinnitab oma sõdurite piiriületust, kuid ei täpsusta arvu. Siiani pole teateid ühestki hukkunust.