Netanyahu kehtestaks „Iisraeli suveräänsuse Jordani jõe oru ja Surnumere põhjaosa üle”. Seda poliitikat toetavad kindlasti parempoolsed erakonnad, mida Netanyahu vajab koalitsiooni moodustamiseks, vahendab BBC News.

Palestiina diplomaat Saeb Erekat ütles, et selline annekteerimine mataks maha igasuguse rahuvõimaluse.

Iisrael on Läänekallast okupeerinud alates 1967. aastast, aga ei ole seda annekteerinud.

Netanyahu, kes juhib parempoolset erakonda Likud, teeb kampaaniat enne järgmisel teisipäeval toimuvaid parlamendivalimisi. Küsitluste järgi on Likudil võrdne seis opositsioonilise Sinise ja Valge erakonnaga ja koalitsiooni moodustamine võib raskeks kujuneda.

Palestiinlased pretendeerivad kogu Läänekaldale oma tulevase iseseisva riigi tuumikuna. Netanyahu on varem kinnitanud, et Iisrael säilitab alati kohaloleku Jordani orus julgeolekukaalutlustel.

„On üks koht, kus me võime kehtestada Iisraeli suveräänsuse kohe pärast valimisi,” ütles Netanyahu televisioonis üle kantud kõnes. „Kui ma saan teilt, Iisraeli kodanikud, selge mandaadi nii teha... teen ma täna teatavaks oma kavatsuse kehtestada koos uue valitsuse moodustamisega Iisraeli suveräänsus Jordani oru ja Surnumere põhjaosa üle.”

Netanyahu ütles ka, et annekteeriks kõik juudi uusasundused Läänekaldal, aga see peaks ootama kuni USA presidendi pikalt oodatud plaani avaldamiseni rahulepingu sõlmimiseks Iisraeli ja palestiinlaste vahel.

Netanyahu ütles, et Trumpi niinimetatud sajandi kokkulepe avaldatakse tõenäoliselt päevade jooksul pärast valimisi, ja hoiatas, et tema Sinise ja Valge oponendid ei ole suutelised seda poliitikat ellu viima.

Avalduses enne viimase lubaduse avalikustamist nimetas palestiinlaste peaminister Mohammad Shtayyeh Netanyahut rahuprotsessi peamiseks hävitajaks.

Palestiinlaste kõrge ametnik Hanan Ashrawi ütles AFP-le, et Netanyahu mitte ainult ei hävita kahe riigi lahendust, vaid hävitab kõik võimalused rahuks.

„Me peame konflikti lõpetama, mitte hoidma seda elus veel sada aastat, nagu Netanyahu plaanib. Pidage meeles, et annekteerimine on rahvusvahelise õiguse järgi sõjakuritegu,” kirjutas Erekat Twitteris.