Obama püüab samal ajal Netanyahule kinnitada, et ei tegutse enneaegselt Iraani-vastaste sanktsioonide leevendamiseks, vahendab Reuters.

Netanyahu ja Obama kohtuvad Valges Majas kolm päeva pärast seda, kui Obama ja Iraani president Hasan Rouhani vestlesid telefoni teel, mis oli kõrgetasemelisim kontakt kahe riigi vahel enam kui kolme aastakümne jooksul.

„Netanyahu ei hooli sellest, et ta on ainus, kes peo ära rikub,“ ütles üks Iisraeli ametnik.

Oodatakse, et Obama väljendab mõistmist Iisraeli skeptilisuse vastu, kuid teeb selgeks, et kavatseb Rouhani kavatsused proovile panna ning avaldab Netanyahule survet sama tegemiseks.

Netanyahu sõnum Obamale on ilmselt see, et karmid majandussanktsioonid on sundinud Iraani tagasi läbirääkimistelaua taha ning neid ei tohiks leevendada, vaid hoopis karmistada, ütles teine Iisraeli ametnik.

Netanyahu õhutab Obamat lükkama tagasi igasuguse kokkuleppe, mis näeb ette järeleandmise lääneriikide poolt, ning nõudma selle asemel konkreetseid samme Iraanilt, sealhulgas uraani rikastamise ja plutooniumiprojektide lõpetamist ning lõhustuva materjali varudest loobumist.

„Ta ütleb presidendile, et ilma kokkuleppeta jäämine on parem kui halb kokkulepe,“ ütles Iisraeli ametnik.