Sharon loodab oma koalitsioonikaaslastele survet avaldades ning opositsioonilt hääli juurde saades koguda 66 häält 120 liikmelises Knessetis, teatab ajaleht Haaretz.

Pühapäeval valitsuse heakskiidu saanud ja esmaspäeval parlamendi ette arutelule antud lahkumisplaan näeb ette üle 8000 juudi asuniku lahkumise Gaza sektorist ning neljast Läänekalda linnast.

Juudiasunikud on neile 1967. aasta sõja käigus vallutatud aladele elama asunud riigi järjekindla asustamispoliitika käigus.

Hääletamine toimub teisipäeva õhtul. Arutelu avas Sharon, pidades maha emotsionaalse kõne, selgitamaks, miks plaan on möödapääsmatu. Sharon on ise olnud varem juudiasunduste laiendamise peamisi eestvõitlejaid ning rahvuslased peavad tema meelemuutust eriti kibedaks reetmiseks.

18 liiget Sharoni enda Likud parteist hääletavad ilmselt plaani vastu, vastu hääletavad ka rahvuslased ja usuparteid.

Kuigi paljud Likudi ministrid pole lahkumisplaaniga nõus, ei julge nad ilmselt vastu hääletada, sest Sharon on ähvardanud nad sel juhul vallandada.

Mitmed mõjukad Likudi ministrid soovivad sellegipoolest, et lahkumisplaan saaks peale parlamendi heakskiidu ka veel referendumil heakskiidu. Referenduminõue on ka koalitsiooni kuuluva Rahvusliku Religioosse partei tingimus valitsuses edasi olemiseks.

Sharon selgitas, et lahkumisplaan teeb Iisraeli tugevamaks ning riik ei saa lõputult miljoneid palestiinlasi vägivaldselt okupeerida, kui soovitakse Iisraeli jätkamist demokraatliku riigina.

„Terve elu jooksul, mil ma olen olnud sõdur, ohvitser, poliitik, Knesseti liige, minister, peaminister, pole ma pidanud vastu võtma ühtki nii rasket otsust,” ütles Sharon parlamendile.