Otsus kõrvaldab veel ühe olulise takistuse Gaza lahkumisplaani läbi viimisel, mis peaks algama suvel, teatab CNN.

Juudi rahvuslased ja maruusulised lootsid, et rahvahääletus võiks peatada Gaza plaani ja kukutada praeguse valitsuse, peale eilset hääletust on plaani vastastel vähe võimalusi seda veel takistada. Samas näitavad arvamusküsitlused, et umbes kaks kolmandikku juute toetab lahkumisplaani.

Referendumi heaks kiitmine oleks toonud tõenäoliselt kaasa Ariel Sharoni valitsuse kukkumise ja ennetähtaegsed valimised. Sharon süüdistaski referendumi pooldajaid, kellest paljud on tema enda parteikaaslased, et nad üritavad plaani nurjata venitamistaktikaga.

Otsus likvideerida 21 juudiasundust Gaza sektoris on löönud lõhe valitsevasse Likud parteisse. Sharoni juhitud Likud on alati toetanud asunduste rajamist ning Sharoni peeti kuni eelmise aastani juudiasunike tugevaimaks liitlaseks.

Viimane võimalus Gaza lahkumisplaani vastastele on kukutada sel nädalal Knessetis läbi riigieelarve. Juhul, kui eelarvet ei kinnitata nädala lõpuks, peab peaminister tagasi astuma. Praeguse seisuga on aga vähe lootust, et eelarve kinnitamata jääb.