Läänekaldal hukkus tulevahetustes Iisraeli sõduritega veel kolm palestiinlast.

Haarang saatis tugeva signaali USA juhitud rahvusvahelistele vahendajatele ja uuele Palestiina valitsusele, et Iisrael jätkab selliseid operatsioone uue rahuplaani avaldamisest hoolimata.

Palestiina liider Yasser Arafat nimetas Gaza haarangut “tapatalguks” ning Iisraeli vastuseks rahuplaanile.

Iisraeli ametnikud kinnitasid, et nad ei muuda oma suhtumist 31 kuud kestnud palestiinlaste ülestõusu enne, kui viimased tõestavad sisside mahasurumist.

“Kuni palestiinlased nende jurisdiktsiooni alla kuuluvail aladel julgeoleku eest vastutama ei hakka, peab Iisrael kahjuks tegutsema oma kodanike kaitseks,” ütles Iisraeli valitsuse esindaja Dore Gold.

Shijaia kogukonna elanikud teatasid, et Iisraeli tankid alustasid rünnakut islamirühmituse Hamas liikme Youssef Abu Heeni majale veidi pärast keskööd. Maja piirati sisse ja hävitati pärast ägedat tulevahetust.

Tulevahetuses sai surma 12 inimest. Neist kuus olid tsiviilisikud, sealhulgas üks kaheaastane laps ja üks 13-aastane poiss, kuus ohvrit olid sissid. Haavatuid oli tosin, rääkisid kohalikud elanikud.

Iisraeli sõdurid tapsid varem Jordani jõe läänekaldal kahes tulevahetuses kolm palestiina võitlejat.

Hamas ja teised sissirühmitused lükkasid vägivalla lõpetamisele suunatud rahuplaani tagasi ning lubasid jätkata enesetapurünnakuid Iisraeli vastu.

Hamas ning Palestiina liidri Yasser Arafati fraktsiooni Fatah relvastatud tiib võtsid omaks ka kolmapäeval Tel Avivis toimunud suitsiidiplahvatuse, milles hukkus kolm inimest.

USA välisminister Colin Powell hoiatas mõlemat poolt rahuplaani nurjamise eest.

“Me peame sellest suitsiidirünnakute ja kättemaksuaktsioonide perioodist üle saama. Me ei saa lasta sellistel aktsioonidel otsekohe rahuplaani rikkuda,” rääkis Madridis visiidil viibiv minister.