Mitme Pentagoni allika sõnul korraldas Iisrael kodusõjas olevas Bashar al-Assadi juhitud riigis reedel või neljapäeval mitu rünnakut.

Varem on teatatud, et pommitati mingisugust laohoonet või Liibanoni šiiitliku äärmusrühmituse Hezbollah' relvasaadetist.

Ameerika mõjukaim uudistekanal Fox News sai rünnaku kohta kinnituse Pentagoni allikalt, CNN aga topeltkinnituse kahelt kõrgelt riigiametnikult, kes väitsid, et Iisraeli lennukid rikkusid eile korduvalt ka Liibanoni õhupiiri, tungides raskepommitajatega kokku 16 korral Liibanoni territooriumile.

Laupäeva keskpäeval kinnitasid rünnakuid lõpuks ka Iisraeli ametivõimud.

Ekspertide hinnangul Iisraeli hävitajad tõenäoliselt siiski Süüriasse ei sisenenud, vaid pommitasid sihtmärke eemalt.

Keemiarelvade kasutamine ületab "punase joone"

Möödunud nädalal teatas USA esimest korda, et Süüria valitsusväed on tõenäoliselt vähesel määral keemiarelvi kasutanud.

Uudisteagentuuri AP küsitletud Aleppo lahingu tunnistajad rääkisid lõhkekehadest eraldunud valgest suitsust, mis lõhnas kloorhappe järele - sariiniga tõenäoliselt tegu ei ole, sest sariini kirjeldatakse kui värvita, lõhnata ning maitseta ainet.

Praegu kogutud tõendid keemiarelvade kasutamise kohta riigis ei vasta ÜRO nõudeid arvestades mitte mingisugustele standarditele.

Washington on hoiatanud, et igasugune keemiarelvade kasutamine tähendab üle "punase joone" astumist ning võib tuua kaasa sõjalise sekkumise Süürias.

USA president Barack Obama on öelnud, et kui keemiarelvade kasutamine leiab kinnitust, siis see muudab põhjalikult mängureegleid.

USA: kaalume mässuliste relvastamist

Iisraeli õhurünnak Süürias leidis aset ka veebruaris, mil juudiriigi sõjalennukid pommitasid Süüriast äärmusrühmitusele Hezbollah relvi toimetanud konvoid, mis vedas maa-õhk-tüüpi rakette.

Neljapäeval teatas Ühendriikide kaitseminister Chuck Hagel, et USA kaalub uuesti Süüria mässuliste relvastamist, kuigi varem on see mõte korduvalt tagasi lükatud.

Kaitseminister rõhutas, et USA kavatseb enne otsuse langetamist arutada valikuvõimalusi liitlastega. Hageli sõnul pole ta veel isegi otsusele jõudnud, kas mässuliste relvastamine on ikka mõistlik lahendus.

Kahe aasta eest rahulike meeleavaldustega alanud Süüria kodusõjas on hukkunud üle 70 000 inimese.