Iisraeli ülemkohus otsustas veebruaris, et Tali seadus, mille järgi ususeminaride õpilased võisid sõjaväeteenistusest kõrvale jääda, on põhiseadusevastane. Seda asendava parandatud seaduse eelnõu tuli esitada juuli lõpuks, kuid poliitilised parteid pole suutnud selle üle kokkuleppele jõuda, vahendab BBC News.

Ilmalike iisraellaste arvates oli seadus ebaõiglane.

Nüüd, kui seadus on kehtivuse kaotanud, käib sõjaväkke värbamine teoreetiliselt 1949. aastal vastu võetud ja 1986. aastal täiendatud seaduse järgi, mis nõuab, et kõik üle 18 aasta vanad iisraellased käiksid armeeteenistuses, kui kaitseministeerium neile spetsiaalset erandit ei tee.

Barak andis Iisraeli kaitsejõududele korralduse esitada praktilised ettepanekud, kuidas 1949. aasta seadust kuu aja jooksul kohaldada.

Ajutine lahendus jääb kehtima, kuni Knesset uue seaduse üle kokkuleppe saavutab.

Peaminister Benjamin Netanyahu väitis, et seaduse kehtivusaja lõppemine pole probleeme tekitanud ning kinnitas, et armee hakkab viivitamatult värvatavate nimekirju laiendama.

„Mingit vaakumit ei ole, mingit vaakumit ei ole, on olemas seadus,“ ütles Netanyahu Iisraeli televisioonile. „On olemas seadus võrdse armeeteenistuse kohta. Iisraeli sõjavägi otsustab, keda värvata, kui palju värvata – ja ta värbab. Sellel on minu täielik toetus.“

Ultraortodokssete juutide liider, endine Knesseti liige Meir Porush ütles, et igasugune katse värvata tema kogukonna liikmeid päästaks valla „kodusõja“, kuid lisas, et on ebatõenäoline, et armee ise tahaks süvausklikke ajateenijaid.

„Iisraeli sõjavägi ei ole valmis, ei hakka olema valmis ega taha olla valmis ultraortodoksseid juute värbama,“ ütles Porush.

Tsentristlik Kadima partei lahkus eelmisel kuul Netanyahu valitsusest vastuseisu tõttu parempoolse Likudi ettepanekutele Tali seaduse asendamise kohta.

Lahkuda ähvardasid ka koalitsioonis olevad religioossed parteid, kui erand kaotatakse.