Iisraeli peaministri nõunik Raanan Gissin ütles, et relvarahu deklaratsiooni mustand saab tõenäoliselt valmis viimastel minutitel enne tippkohtumist, teatab CNN.

Esmaspäeval teatasid mõlema poole ametnikud, et liidrid on teisipäevasel kohtumisel valmis tegema ühisdeklaratsiooni, milles kuulutavad välja relvarahu.

Teisipäevane kohtumine on Iisraeli ja Palestiina esimene tippkohtumine pärast 2000. aastat.

Tippkohtumine toimub Egiptuse kuurordis Sharm el-Sheikis Egiptuse presidendi Hosni Mubaraki juhtimisel. Osa võtab sellest ka Jordaania kuningas Abdullah II.

Sharm el-Sheikis toimus ka viimane Iisraeli-Palestiina tippkohtumine. 2000. aasta oktoobris üritas USA tollane president Bill Clinton saavutada kahe poole lõplikku rahulepingut, kuid kohtumine kukkus läbi. Palestiina tollane juht Yasser Arafat alustas pärast kohtumist nüüdseks neli aastat kestnud ülestõusu ehk intifadat.

Gissini sõnul nõustuvad palestiinlased deklaratsioonis lõpetama Iisraeli vastase “vägivalla, terrorismi ja vihaõhutuse”. Vastutasuks loobub Iisrael sõjalistest aktsioonidest “niikaua, kui palestiinlased täidavad omapoolseid lubadusi ja kohustusi”.

Gissin kordas üle Iisraeli ametliku seisukoha, et terrorismi lõpetamine on palestiinlaste vastutus.

Palestiina läbirääkimisminister Saeb Erekat ütles, et kaks poolt on taastanud ühiskomisjonid, mis tegelevad vangide vabastamise, vägede ümberpaiknemise ja põgenike teemadega.