”Ali Ashtaril oli sidemeid Iisraeli režiimi salaagentuuridega,” ütles üks Iraani luureministeeriumi ametnik eile Iraani uudistetelevisoonile.

Tundmatuks jääda soovinud ametniku sõnul edastas Ashtari „tundlikku, Iraani uurimis-, sõjaväe- ja kaitsekeskustest, muu hulgas ka Iraani aatomienergia organisatsioonist pärit infot Mossadi ohvitseridele”, vahendab Hiina RV infoagentuur Xinhua.

Ametnik lisas, et Ashtari üritas luua ka otsekontakte neis keskustes töötavate Iraani ekspertide ja Mossadi agentuuri vahel.

Tegemist on esialgse kohtuotsusega ning selle peab heaks kiitma ka Iraani ülemkohus, samuti on kaebealusel õigus ka surmanuhtluse otsus edasi kaevata, ütles infoagentuuri vestluspartner.

45-aastane Ali Ashtari vahistati poolteist aastat tagasi. Revolutsiooniline kohus mõistis Ashtari süüdi riigireetmises ning mõistis ta surma.

Tavaliselt karistatakse spionaažiga vahele jäänuid Iraanis pikkade vangistustega, kuid ka surmanuhtlus pole erandiks.

1999. aasta algul vangistati 13 Iraani juuti, keda kahtlustati sionistliku režiimi heaks spioneerimises.

Kümnel neist leidis süü tõestamist ja neile määrati nelja kuni kümneaastane vabadusekaotus. Rahvusvahelise surve tõttu vabastati nad siiski 2002. aastal.

Iraan süüdistab tihti Ameerika Ühendriike, Iisraeli ja Suurbritanniat Iraani-vastaste spioneerimise aktsioonide mahitamises, eesmärgiga destabiliseerida seda islamivabariiki.