Iisraeli plaani kohaselt korraldataks kirurgilised õhulöögid Iraani tuumarajatistele, kuid selleks on vaja lennata üle Iraagi, teatab The Telegraph.

Iisraeli võimud ongi palunud Pentagonilt vastavat kooskõlastust.

Ühe Iisraeli kaitseametniku sõnul on läbirääkimised USA ja Iisraeli vahel käimas, et Iraagis olev koalitsioon võimaldaks juudiriigile „õhukoridori” puhuks, kui Iisraeli valitsus langetab otsuse omal käel Iraani pommitama hakata.

„Me planeerime igaks võimalikuks juhuks ja sedasorti asjade lahendamine on võtmetähtsusega,” ütles anonüümsust palunud ametnik. „Ainus võimalus seda teha on lennata läbi USA kontrollitud õhuruumi. Kui me asja kokku ei lepi, võib tekkida olukord, kus Iisraeli ja Ameerika sõjalennukid tulistavad üksteist.”

Iraan on keeldunud lõpetamast tuumapommi tegemiseks vajalikku uraani rikastamist ning Iisraeli sõjavägi on valmistumas sõjaks. Iraani juhtkond on korduvalt ähvardanud Iisraeli hävitamisega ning juudiriigi juhtkond omakorda kinnitanud, et ei saa lubada tuumapommi Iraani islamirežiimi käsutusse. Iisrael plaanib korraldada õhurünnakuid Iraani vastu, purustades sealse tuumatööstuse, vastavad plaanid on kaugele arenenud.

Aasta alguses hoiatas Iisraeli välisluure Mossad, et praeguse tempo jätkudes on Iraanil tuumapomm valmis kahe aastaga.