Iisrael keeldus oma osalemist Sudaani õhuruumis Egiptuse piiri lähedal toimunud rünnakus kommenteerimast, vahendab The Times.

USA telekanal CBS teatas, et rünnakus sai surma 39 inimest. Konvois veetud relvade päritolumaa - kas Sudaan või paljude arvates Iraan - ei ole teada.

Iisraeli julgeolekuallikad teatasid ajalehele Haaretz, et on olemas rahvusvaheline relvade salakaubaveovõrgustik, mille raames toimetatakse relvi Iraanist üle Jeemeni lahe ja Punase mere Sudaani ning seejärel läbi Egiptuse Gazasse.

Endine Iisraeli õhujõudude üle Eitan Ben Eliyahu ütles armeeraadiole, et teated rünnakust Sudaanis näitavad, et on veel liiga vara anda lõplikku hinnangut Iisraeli ofensiivile Gazas.

„Selle operatsiooni üks põhilisi elemente oli koostöö tugevdamine, eriti USA-ga, et vältida relvade salakaubavedamist Gazasse," ütles Ben Eliyahu.

16. jaanuaril, kaks päeva enne seda, kui Iisrael ja Hamas kuulutasid mõlemad eraldi välja relvarahu, kirjutas Iisraeli välisminister Tzipi Livni koos tollase USA riigisekretäri Condoleezza Rice'iga alla kokkuleppele koostöö tegemiseks relvade salakaubavedamise takistamiseks Gazasse. Lisaks mereväepatrullidele Gaza rannikul sisaldab kokkulepe ka luureandmete jagamist.

Teine seletamatu intsident toimus 16. jaanuaril, kui sõjalennukid pommitasid Sudaani Punase mere rannikul viit kalapaati, haavates 25 inimest.