Iisraelis kasvab pahameel valitsuse vastu, kes ei suutnud 34 päeva kestnud sõjas Liibanonis tegutseva Hizbollah terrorigrupiga saavutada seatud eesmärke, teatab Fox News.

Esmaspäeval avaldasid sajad reservistid ühiskirja, milles kritiseerisid teravalt sõja juhtimist ning nõudsid uurimise korraldamist. Aina valjemini kõlavad üleskutsed Olmerti tagasi astumiseks.

Iisraeli valitsus tungis Lõuna-Liibanoni pärast seda, kui Hizbollah ründas Iisraeli piiripunkti ning röövis kaks sõdurit. Esimestel nädalatel toetas rahvas sõda tugevalt, kuid hiljem hakkas toetus kiiresti kahanema. Kriitikute sõnul oli poliitiline ja sõjaline juhtkond ebalev ning otsustamatu. Samuti seati ebarealistlikke eesmärke ning lepiti asjatult Iisraeli jaoks kahjuliku relvarahuga.

Kõige karmim kriitika tuleb aga reservsõjaväelastelt, kes naasevad Liibanonist. Nende sõnul oli juhtimine nõrk ning varustamine toidu, vee ja muu vajalikuga puudulik. Osad reservistid nõuavad nii peaministri kui ka kaitseministri Amir Peretzi tagasiastumist.

Ka kõrgemad sõjaväejuhid nurisevad. Ametist lahkuv maavägede ülem kindral Yossi Human ütles oma lahkumispöördumises, et “meil kõigil on teatav ebaõnnestumise tunne”.

Olmert on teatanud, et pooldab uurimise algatamist. Ametlik uurimine võib soovitada nii valitsuse kui ka sõjaväe ametist vabastamist.

Olmert tegi esmaspäeval ringsõidu kõige rohkem kannatada saanud Iisraeli asulates, lubades kiireid taastamistöid. Ta rõhutas, et tema valitsus oli sõja puhkemise hetkel võimul olnud ainult mõned kuud. “Me teadsime aastaid, et on selline tohutu oht, aga mingil põhjusel ei muutunud see kunagi tegevuseks, nagu äsja,” selgitas ta. “Me teadsime mida Iraan teeb, mida Süüria teeb — relvastab Hizbollaht. Me käitusime, nagu me ei teaks.”

Olmerti eelkäijaks oli endine sõjaväelane Ariel Sharon, kes tõusis valitsuse etteotsa juba 2001. aastal ning püsis ametis kuni 2006. aasta alguseni, mil ta insuldi tõttu koomasse langes.

Poliitikavaatlejate sõnul ei ähvarda Olmerti valitsust siiski lagunemine, sest parlament asub tööle alles oktoobris ning selleks ajaks on rahva viha lahtunud. Peale selle on nii Olmerti juhitud tsentristlik Kadima partei kui Peretzi juhitud vasakpoolne Tööpartei mõlemad erakorraliste valimiste vastu.