Vaatamata sellele, et Iisrael ei ole tuumaarsenali omamist kinnitanud ega ümber lükanud, on tal analüütikute hinnangul 100-200 tuumarelva.

Juudiriik, nagu ka India ja Pakistan, ei ole alla kirjutanud 1968. aasta ülemaailsemel tuumarelva leviku tõkestamise leppele (NPT). Ülejäänud viis ametlikku tuumariiki — USA, Venemaa, Hiina, Suurbritannia ja Prantsusmaa — on seda teinud.

“Hea on vähemalt see, et Iisrael tunnistab pikas perspektiivis vajadust vabaneda tuumarelvasuutlikkusest või tuumarelvadest, kui tal need on,” ütles IAEA juht Mohamed ElBaradei Austria ajelehele Die Presse.

Leheusutlusest ei selgu, millal ja kuidas Iisrael oma kavatsustest IAEA-le teada andis, sest tema väidetavat tuumarelvaprogrammi ei ole agentuur kunagi inspekteerinud. Aegajalt käiakse kontrollimas vaid ühte Iisraeli teadusreaktorit.

“Siiski ütlevad nad, et ei saa seda teha muidu, kui igakülgse rahu kontekstis, kui kõik piirkonna riigid nende õigust eksisteerida täielikult tunnustavad,” lisas ElBaradei.

Samas kurdavad araabia riigid, et nemad peavad oma tuumaprogrammid IAEA-le tingimusteta avama, tõestamaks, et neil pole salajast relvaprogrammi.

ElBaradei arvates on Iisraeli tuumarelvadest loobuma veenmiseks vaja rahuprotsess käima saada.