Iisraeli allikate sõnul esitavad julgeolekuametnikud kabinetile edasise tegevuskava. Mitmed ministrid on seisukohal, et tuleb taas alustada rünnakuid Palestiina sisside vastu.

Parempoolsed üritavad mõjutada Sharoni vaherahust loobuma ja vastama juudiasunike tapmisele Jordani läänekaldal jõulise sõjalise vastulöögiga. Palestiinlased lasid kahes sel nädalal toimunud rünnakus maha kaks asunikku.

Sellal kui Iisraeli valitsus vaherahu arutas, plahvatas riigi keskosas Hadera linnas prügikasti paigutatud pomm. Inimesed viga ei saanud. Politsei kahtlustab palestiinlasi.

Palestiina ametnikud süüdistavad omalt poolt Iisraeli vaherahutingimuste eiramises, sest Läänekaldal ja Gaza sektoris on alles Palestiina linnade ja külade ümber püstitatud tõkked.

Möödunud kolmapäeval jõustunud vaherahu jooksul on surma saanud viis palestiinlast ja kolm juuti.

“On inimesi, kes eelistavad öelda, et vihma sajab, kui nende peale sülitatakse,” ütles Iisraeli asepeaminister Eli Yishai ja soovitas valitsusel lõpetada teise palge ette keeramine, kui palestiinlased vaherahu rikkumist jätkavad.

Tuleval nädalal on Sharonil kavas kohtuda Washingtonis USA presidendi George W. Bushiga ja tõenäoliselt ei soovi Iisraeli liider enne seda astuda samme, mis kahjustaksid vaherahu, mille sõlmimisele Valge Maja kaasa aitas.

Iisraeli asekaitseminister Dalia Rabin-Pelosoff ennustas, et julgeolekukabinet annab armeele korralduse püsida senisel kursil.

Iisraeli armee teatel visati ööl vastu kolmapäeva kaks granaati armee kontrollposti pihta Iisraeli-Egiptuse piiril, üks tankitõrjegranaat tulistati Gaza sektoris Gadidi juudiasunduse lähedal paikneva valveposti pihta.

Palestiinlased tulistasid ka armeeposti Gazas Neveh Dekalimi juudiasunduse lähedal. Üheski juhtumis inimesed teadaolevalt viga ei saanud.

Valge Maja pressiesindaja Ari Fleischer avaldas teisipäeval lootust, et vaherahu püsib ja lisas, et selle kindlustamise püüded jätkuvad, kui Sharon ja Bush 26. juunil kohtuvad.

Palestiina Omavalitsuse esimees Yasser Arafat ütles Madridis, et vägivallas on süüdi juudiasunikud, kes elavad 1967. aastal Lähis-Ida sõjas okupeeritud maal. “Meie ei soorita vägivallaakte,” ütles ta ajakirjanikele. “Vägivald tuleb asunike poolt.”

Tenet saavutas Iisraeli ja Palestiina nõusoleku vaherahuplaaniga pärast palestiina suitsiiditerroristi pommirünnakut Tel Avivis 1. juunil, milles hukkus 21 inimest.

Iisraeli ja Palestiina julgeolekuametnikel oli algselt kavas kolmapäeva õhtul kohtuda ja määrata USA ametnike osavõtul kindlaks Palestiina alasid ümbritsevate blokaadide likvideerimise aeg.

Pärast rünnakuid asunikele kaevas aga armee Tulkarmi ümber kolm uut kaitsekraavi ning tugevdas blokaadi Nabluse ja Jenini ümber.

Kraavidega piirati sisse ka Tubase linn, takistades kaupade liikumist Jeerikost teistesse Läänekalda osadesse.

“Meie peame Teneti plaanist kinni, aga Palestiina pool ei tee seda,” ütles Sharoni pressiesindaja Raanan Gissin. “Vaherahu ei toimi. Me ei saa nii jätkata, inimesed saavad surma.”

Teisipäeval Jeruusalemmas Euroopa Liidu suursaadikutega kohtunud Iisraeli välisminister Shimon Peres ütles, et palestiinlased on vaherahu rikkunud vähemalt 50 korral.

Arafati Fatahi liikumise üks juhte Marwan Barghouthi ütles, et ülestõus jätkub, kuni Iisrael tunnustab palestiinlaste rahvuslikke õigusi.

“Tõeline vaherahu tähendab meie seisukohast Iisraeli lahkumist kõigilt okupeeritud aladelt,” ütles ta.

Läänekaldal ja Gaza sektoris elab kolme miljoni palestiinlase hulgas 145 asunduses umbes 200.000 juuti. Paljud palestiinlased peavad rünnakuid asunikele õigustatud võitluseks okupatsiooni vastu.

Kaheksa kuud väldanud vägivallas on surma saanud vähemalt 460 palestiinlast, 115 juuti ja 13 Iisraeli araablast.