Viimasel ajal on James Milleri perekonna ja Iisraeli võimude vahel õnnestunud asja käsitlemisel teha tõsine samm edasi, kirjutab Iisraeli ajaleht Haaretz. Millerid küsisid varem üle kolme miljoni naela (58 miljonit krooni), aga leppisid hiljuti poolega sellest summast. Iisraeli võimud otsustasid Millerite ettepanekuga nõustuda.

Iisraeli välisminister Tzipi Livni pidas küsimuse üle läbirääkimisi ka Briti valitsusega. Iisrael nõudis nõusoleku eest kompensatsiooni maksta Briti valitsuse taganemist kavatsusest asjaga seotud Iisraeli sõdurite väljaandmist nõuda. Briti ametnikud nõustusid õigusprotseduurid külmutama, kui perekonnale tõesti kompensatsiooni makstakse.

Miller hukkus filmides Gaza lõunaosas Rafah’ linnas Egiptuse piiri ääres dokumentaalfilmi. Millerit tõlgina saatnud Alrahman Abdallah’ sõnul lasti Miller maha, kui ta üritas valge lipp käes ühest majast väljuda. Brittide andmete kohaselt tulistas Iisraeli kaitsejõudude patrull Millerit kaela.

Iisraeli kaitsejõud väljendasid sündmuse toimumise järel kahetsust ja väitsid, et filmimehed sisenesid sõjatsooni tulevahetuse toimumise ajal. Pealtnägijate tunnistusel oli aga piirkonnas tol hetkel olnud rahulik.

Iisraeli kaitsejõud väitsid alguses ka, et Milleri tapsid palestiinlased. Milleri perekonna poolt tellitud ballistilised testid tõestasid siiski, et Milleri tapsid Iisraeli sõdurid. Pärast pikka juurdlust otsustati Iisraelis 2005. aasta märtsis, et kriminaalsüüdistusi sõdurite vastu piisavate tõendite puudusel ei esitata.

Milleri perekond kaebas Iisraeli Riigi mõrva eest kohtusse ja 2006. aastal otsustas Briti kohus, et tegemist on mõrvaga. Eelmisel aastal nõudis Suurbritannia asjaomaste sõdurite väljaandmist.