Nabluses avastati kahe päeva jooksul kaks lõhkeainetehast, läbiotsimised toimuvad kitsastel ülerahvastatud tänavatel, Iisrael pole öelnud, kaua haarangud kestavad, teatab Fox News.

Iisraeli teatel on läbiotsimised vajalikud, et ära hoida rünnakuid juutide vastu, haarangute käigus soovitakse vahistada kohalikud sõjaliste rakukeste juhid.

Haarangud algasid pühapäeva hommikul kell kolm, kui umbes 80 džiipi, soomukit ja buldooserit Nabluse linna sisenesid. Sõdurid sulgesid tähtsamad sissepääsuteed linna ning buldooserid kuhjasid teedele vallid. Nablus on palestiina sissitegevuse üks keskusi.

Tegemist oli esimese massilise julgeolekuoperatsiooniga Läänekaldal alates eelmise aasta 19 juulist, mil sõjavägi piiras linnas sisse palestiina terroristide baasi ning viis seal läbi vahistamisi.

Sõjavägi võttis üle kohaliku tele- ja raadiojaama, andes selle kaudu inimestele teada, et nad jääksid tuppa ning hoiatades, et turvaoperatsioon kestab mitmeid päevi. Sõdurid liikusid majast majja, püüdes tagaotsitavaid ning konfiskeerides relvi.

Kohati puhkes sõduritel kokkupõrkeid kohalikega, kes neid kividega loopisid, armee teatel toimus vähemalt üks tulevahetus. Kaks sõdurit ja neli palestiinlast said haavata.

Iisraeli piirkonna komandöri Yair Golani sõnul korraldati operatsioon, kuna viimasel ajal on terrorismitegevus aktiivistunud. Golani sõnul pärinevad enamus kinni püütud enesetapupommitajaid Nablusest. “Me sisenesime linna, et alandada ohutaset Iisraelile ja lüüa terrori infrastruktuuri.”

Palestiina esindajad mõistsid operatsiooni hukka, öeldes, et see ohustab võimalikke rahukõnelusi.