Osa sõjaväelasi ja julgeolek peavad vajalikuks kasutada ulatuslikku jõudu, et vältida „taandumist tule all”, teatab Haaretz.

Viimastel aegadel on sagenenud Hamasi ja Islami Jihadi rünnakud Iisraeli vastu, millega rikutakse veebruaris kokku lepitud relvarahu.

Peaminister Ariel Sharon ja riigikaitse juhtkond on korduvalt hoiatanud, et Iisrael ei vii Gaza lahkumisplaani ellu „tule all”. Iisraeli armee osa juhte usub, et Hamas, kes väidab, et juutide taandumine on nende rünnakute tulemus, hoidub tõsistest rünnakutest evakuatsiooni eel ja ajal, et tagada lahkumisplaani teostumine.

Peaministri Likud partei on lahkumisplaani osas lõhenenud, mitmed ministrid on kategooriliselt vastu Iisraeli taandumisele üheltki alalt.

Iisraeli armee pole Hamasi pommirünnakutele Gush Katifi ja Sderoti juudi linnade vastu jõuliselt reageerinud, öeldes, et Palestiina Omavalitsus peab näitama, et suudab kontrollida Gaza sektorit.

Kolmapäeval teatas Iisraeli armee raadio, et osa ohvitsere soovitab rünnakute jätkudes enne evakueerumist anda Hamasi üksustele Gazas purustav löök.

Valitsuse koalitsioonipartneri Tööpartei minister Matan Vilnai tõdes, et sõjaline rünnak võib olla vajalik, et tagada lahkumisplaani teostatavus. Asepeaminister Shimon Peres tõdes aga, et kui üks tugev rünnak oleks aidanud olukorda lahendada, oleks Iisrael selle ammu läbi viinud.