Iisraeli ja Palestiina liidrite reaktsioon kokkuleppele, mille president Bill Clinton küll välja kuulutas, kuid mida ei allkirjastatud, oli ettevaatlik.

"Puding on heaks tunnistatud alles siis, kui see on ära söödud," ütles Iisraeli peaminister Ehud Barak pärast tippkohtumise lõppu.

Palestiina liider Yasser Arafat ütles tippkohtumiselt tagasi Gazasse jõudes, et ta soovib kokkulepitu "täpset ja ausat täitmist".

Clintoni avaldus, mis asendas varasemaid lootusi kirjaliku dokumendi vastuvõtmiseks, ei toonud 20 päeva kestnud rahutustele Läänekaldal, Gaza sektoris ja Iisraeli araabia linnades kiiret lõppu.

Juudi asunikud tapsid Nabluse linna lähistel palestiinlasest oliivikorjaja. Jeruusalemma lähistel sai tulevahetuses palestiinlastega kriitiliselt haavata Iisraeli piiripolitseinik ja vigastada veel kaks iisraellast. Erezi piiripunktis suri südamesse saadud kuulihaava tõttu palestiinlane.

Vägivald on hävitanud suurema osa usaldusest, mis Iisraeli ja palestiinlaste vahel seitse aastat kestnud läbirääkimiste käigus tekkida jõudis.

Clintonit visiidil saatnud kõrge USA ametiisiku väitel on tee rahule raske. "See tuleb raske ning meil ei tohiks olla illusioone, et keegi võiks lahendada olukorra lihtsalt võlukepikest vibutades."

Clintoni sõnul nõustusid pooled lõpetama vägivalla ja taastama enne rahutuste puhkemist valitsenud olukorra. Muu hulgas lubas Iisrael lõpetada Läänekalda ja Gaza sektori blokeerimise ning taasavama Palestiina lennuvälja Gazas.

Clintoni sõnul moodustab USA koos ÜRO peasekretäri Kofi Annaniga koostöös Iisraeli ja Palestiinaga komitee, mis hakkab uurima vägivallalaine põhjusi ja võimalusi selle kordumise ärahoidmiseks.

Samuti nõustusid Barak ja Arafat ettepanekuga, et USA konsulteerib järgmise kahe nädala jooksul osapooltega, kuidas rahukõnelusi jätkata.

Barak, kes loodab moodustada rahvusliku ühtsuse valitsuse koos parempoolse Likudi liidri Ariel Sharoniga, ütles pärast tippkohtumist, et kui vägivald jätkub, peab Iisrael leidma võimaluse selle lõpetamiseks.

Palestiinlased, kes vihkavad Sharoni 1982. aasta Liibanoni-invasiooni juhtimise eest ning väidavad, et seekordsed rahutused said alguse tema külaskäiguga Templimäele, on väljendanud kartust, et tema liitumine valitsusega osutub rahuprotsessile saatuslikuks.

Arafati Fatahi fraktsiooni liider Läänekaldal Marwan Barghouthi väitis teisipäeval, et tippkohtumisel ei tegeldud probleemi tõelise põhjusega.

"Me peame tegema lõpu Iisraeli okupatsioonile. Kui seda probleemi ei käsitleta, ei saa olla edu," ütles Barghouthi. Islami äärmusrühmituse Hamas liider teatas teisipäeval, et ei pea Sharm el-Sheikhi lepet oma rühmitusele siduvaks, kuna Ameerika ja Iisraeli surusid selle palestiina rahvale peale.

Iisrael ja Palestiina sõlmisid teisipäeval Egiptuses ka salajase julgeolekuleppe, mille täitmise eest hakkab vastutama USA Luure Keskagentuur.

Kõrge Iisraeli ametiisik tunnistas kojulennul Baraki lennuki pardal, et kokkulepe saavutati Clintoni vahendusel.

"Lisaks kirjalikule deklaratsioonile, mille president Clinton ette luges, jõudsid pooled julgeolekuküsimustes vastastikusele kokkuleppele, mida hoitakse salajas," ütles ametiisik.

"Kokkuleppe jõustamise eest vastutavad CIA juht George Tenet ja CIA esindaja Tel Avivis." Ametniku sõnul põhineb kokkulepe julgeolekupaktil, mille 1998. aasta oktoobris sõlmisid Iisraeli ekspeaminister Benjamin Netanyahu ja Palestiina president Yasser Arafat.