Pakistani valmisolekut luua ametlikud suhted juudiriigiga peetakse esimeseks tõsiseks diplomaatiliseks hüvituseks Iisraeli valitsuse otsuse eest viia juudiasunikud Gazast välja, kirjutab The Telegraph.

Pakistani välisminister Khursheed Kasuri ja tema Iisraeli kolleeg Silvam Shalom kohtusid neutraalsel pinnal Istanbuli hotellis, Türgis.

Jordaania kuningas Abdullah plaanib Iisraeli külastada järgmisel nädala, mis on märk pingete vähenemisest regioonis.

Pakistani valitsuse otsus sattus riigi islamistlike parteide terava kriitika alla. Ka Palestiina Omavalitsus väljendas pahameelt, et Iisraelile pakutakse „kingitusi” hoolimata sellest, et Läänekaldalt pole juudid lahkunud.

Shalom väljendas arvamust, et kohtumine oli esimene ajalooline samm selle poole, et moslemimaailm lepib Iisraeli olemasoluga. „Ma loodan, et lõpuks viib see välja diplomaatiliste suhete sõlmimiseni Pakistaniga, nagu me sooviks kõigi moslemi ja Araabia riikidega,” ütles Shalom.

Kasuri ütles, et kohtumine näitab kui suurt tähtsust omab Pakistani jaoks Iisraeli lahkumine Gazast.

Analüütikud kinnitavad, et sammuga loodab Pakistan parandada oma suhteid Washingtoniga. Islamabad sooviks osta moodsat relvastust USA-st.

Kasuri kinnitas kategooriliselt, et kohtumine ei ole veel juudiriigi tunnustamine. Ka Pakistani president Pervez Musharraf ütles, et riik ei tunnusta Iisraeli enne, kui Palestiina saab oma riigi ja kaks poolt leiavad omavahel kokkuleppe.