Iisrael teatas, et eriüksuslased läksid Panama lipu all sõitnud kaubalaeva Klos-C pardale rahvusvahelistes vetes. 17-liikmeline meeskond vastupanu ei osutanud ning laev eskorditakse mõne päeva jooksul Iisraeli Eilati sadamasse, vahendab Reuters.

„See oli keeruline ja salajane operatsioon,“ ütles Iisraeli sõjaväe pressiesindaja kolonelleitnant Peter Lerner. Laev hõivati umbes 1600 kilomeetri kaugusel Iisraelist.

Klos-C pardalt leiti kümneid rakette M302, mis oleksid võinud lennata Gazast sügavale Iisraeli territooriumile ning oleksid märkimisväärselt suurendanud selliste palestiinlaste rühmituste nagu Hamas tulejõudu.

„M302 kõige arenenuma mudeliga võib rünnata enam kui 160 kilomeetri kaugusele ja kui need oleksid jõudnud Gazasse, oleks see lõppkokkuvõttes tähendanud, et miljonid iisraellased oleksid ohus olnud,“ ütles Lerner.

Iisraeli televisioon näitas ilmselt merejalaväelasi uurimas raketti laeva trümmis. Raketi kõrval olid tsemendikotid ingliskeelsete kirjadega „Made in Iran“.

Lerneri sõnul viidi raketid lennukiga Süüriast Iraani, kust need viidi laevaga kõigepealt Iraaki ja olid nüüd teel Sudaani poole. Kui need oleksid jõudnud Aafrika rannikule, oleks nad tõenäoliselt maad mööda läbi Egiptuse Gazasse toimetatud.

Lerneri sõnul korraldas veo Iraan. Kogu protsess on kestnud kuid.