Otsus Arafatti Ram Allah’st välja mitte lubada kiitis Iisraeli valitsuse 14-liikmeline julgeolekunõukogu ülekaalukalt heaks pühapäeval.

Peaminister Ariel Sharon lubas siiski, et Arafati büroo ümbert viiakse ära tankid ning ta pääseda linnas vabalt liikuma. Allikate teatel on Arafat linnas vabalt liikunud juba mõnda aega, mistõttu reaalselt tema olukord ei muutu.

“See otsus on häbitu ja vastuvõetamatu,” sõnas Palestiina valitsusliige Saeb Erekat. “See näitab, et (Iisraeli) valitsusel pole mingit poliitilist programmi ning see soovib jätkata hävingu teel.”

Anonüümseks jäänud Euroopa Liidu esindaja märkis samuti, et otsus valmistas pettumuse.

Iisrael oli varem lubanud Arafati koduaresti lõpetada, kui kinni võetakse äärmuslased, keda Iisrael süüdistab oma turisministri tapmises mullu sügisel. Kolm kahtlusalust vahistati neljapäeval.

Sharon nõuab arvatavalt järgmiseks, et kahtlusalused Iisraelile välja antaks. Seda ei kavatse Arafat ilmselt teha.

Mõnede vaatlejate sõnul on tankide kõrvaldamine Arafati ümbert siiski esimene samm vastuseks rahvusvahelise üldsuse nõudmistele Arafat vabaks lasta.

Lõpliku vabastamise otsust takistas Sharoni tegemast asjaolu, et valitsuskoalitsiooni kuuluvad paremäärmuslased ähvardasid taolisel juhul opositsiooni minna ning tekkinud oleks valitsuskriis, usuvad vaatlejad.

Araabiamaade meedia ja mitmed poliitikud mõistsid Iisraeli otsuse hukka.