Juuni esimesel nädalal Vahemere idaosas ja Kreeka kohal toimunud manöövritest võttis osa üle 100 Iisraeli hävituslennuki, teatab BBC News.

Mitu USA ametnikku ütlesid ajalehele New York Times, et sõjaharjutuse eesmärk oli näidata, et Iisrael peab Iraani tuumarajatisi tõsiseks probleemiks ja ta võib selles suhtes ka konkreetseid samme astuda.

Õppustel osalesid ka Iisraeli helikopterid, mida võidakse kasutada alla tulistatud pilootide päästmiseks.

Helikopterid ja tankurlennukid lendasid rohkem kui 1400 kilomeetri kaugusele, mis on umbes Iisraeli ja Iraani peamise, Natanzi uraanirikastamistehase vaheline vahemaa.

New York Timesi andmetel keeldusid Iisraeli ametiisikud õppuse detaile kommenteerimast.

Iisraeli armee esindaja sõnul harjutavad Iisraeli õhujõud pidevalt erinevaid missioone, et olla valmis Iisraeli ees seisvatele ohtudele vastu astuma.

Iisraeli peaminister Ehud Olmert hoiatas 4. juunil, et takistamaks Iraanil tuumarelva omandamist, tuleb tarvitusele võtta drastilised meetmed.

Tema sõnul tuleb Iraanile näidata, et selliste relvade väljatöötamisel on hävitavad tagajärjed.

Iisraeli asepeaminister ja endine kaitseminister Shaul Mofaz ütles kuu alguses, et sõjaline sekkumine Iraani tuumerelva väljatöötamise lõpetamiseks tundub vältimatu.

1981. aastal pommitasid Iisraeli lennukid Iraagi tuumareaktorit Osirakis, 30 kilomeetri kaugusel Bagdadist.

Iisrael väitis, et prantslaste ehitatud reaktorit kasutati tuumarelvade väljatöötamiseks, mida oleks kasutatud Iisraeli vastu.