Eile ütles Süüria režiimi president Bashar al-Assad, et esimene laadung S-300 rakette on liitlaselt Venemaalt juba kohale jõudnud ja neid „tuleb peagi veelgi“. "Me oleme juba kriisi algusest saadik oodanud, et tegelik vaenlane end ilmutaks! Vajadusel anname vastulöögi ka Iisraelile! See on ajalooline vastasseis, millest tuleme võitjana välja meie!" nõudis ta valjuhäälselt Liibanoni telekanali Al-Akhbar vahendusel.

Jaotuskeskusest tasuta gaasimask

CNNi Iisraeli korrespondendi Jim Clancy sõnul ei saa nimetada juudiriigis hetkel toimuvat veel paanikaks, kuid ärevust on korralikult tunda kõikjal. „Iisrael on harjunud ähvardustega, kuid ettearvamatu Süüria režiim tundub rahva jaoks ohtlikum. Samal põhjusel kiideti kolmapäeval Iisraeli parlamendi poolt heaks ka reservväelaste osaline mobiliseerimine,“ ütles Clancy uudisteprogrammis International Desk.

Iisraeli riigi poolt on kõigil soovijatel võimalik saada jaotuskeskusest tasuta gaasimask. Süüria pealinna Damaskuse lähistel opositsiooni väitel toimunud keemiarünnaku valguses, mille Iisraeli valitsus korduvalt ka hukka mõistis, on nõudlus maskide järele möödunud päevil suisa kolmekordistunud.

Iisraeli telekanal Channel 2 andmetel tuli pealinlastel kohati oodata kuni kolm tundi, et oma gaasimask kätte saada. Juudiriigis on gaasimask ligikaudu viiel miljonil inimesel ehk 60 protsendil kogu rahvastikust.

Raudkuppel on paigutatud positsioonidele

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu kinnitas eile õhtupoolikul, et Iisrael on valmis rünnakut Bashar al-Assadilt tõrjuma ja tegema vajadusel ka viivitamatu jõuga vastulöögi, sellegipoolest kinnitas ta, et Iisrael ei sekku Süüria kodusõtta.

„Otsustasime paigutada Raudkuppeli positsioonidele, et tõrjuda võimalikke raketirünnakuid Süüriast,“ ütles Netanyahu.

Iisraeli riigijuht Shimon Peresi kinnitas samuti, et annab vajadusel „kogu oma jõuga vastulöögi“, kui riiki tabab rünnak Süüria režiimilt. „[Juudiriigi] sõjavägi tugev, kaasaegne ja võimas. Võitmatu! Meie riigikaitsesüsteem on arenenum kui kunagi varem," ütles president.