Iisrael katkestaks lahkumisplaani kuni kaheks nädalaks ning sõjavägi tungiks kõikidesse Palestiina linnadesse juudiasunduste läheduses, kui juute augustis läbiviidava lahkumisplaani ajal rünnatakse, teatab Fox News.

Iisrael alustab augusti keskel oma kõigi 21 asunduse likvideerimist Gaza sektoris ning viib juudid välja ka neljast eraldatud Läänekalda asundusest. Kokku peaks evakuatsioon võtma aega kuu aega.

Boimi sõnul oleks Iisraeli-poolne rünnak massiivne, oma mastaapidelt võrreldav 2002. aastal toimunud operatsiooniga Kaitsekilp. Tookord sulges Iisrael pärast mitut ohvriterohket terrorirünnakut oma tsiviilisike vastu täielikult Läänekalda ning okupeeris suuremad linnad seal. Mitu nädalat kestnud ägedates linnalahingutes hävitati sisuliselt palestiinlaste sõjaline võimekus Läänekaldal.

Iisraeli juhid on varemgi hoiatanud, et palestiinlaste rünnakute puhul järgneb karm sõjaline reaktsioon, Boim andis aga esimest korda konkreetselt teada, mis Jeruusalemmal plaanis on.

Rünnakust võtaks osa kuni 15 000 sõdurit, operatsioon kestaks 10 päeva kuni kaks nädalat, selle aja jooksul toimuks „rängad löögid terrori välja juurimiseks”. Evakuatsioon operatsiooni ajaks peatataks.

Lahingutegevus keskenduks Khan Younise linna ümbrusse, mis on suurim palestiinlaste linn suurte juudiasunduste lähedal.

Hetkel loodab Iisrael siiski, et Palestiina Omavalitsus (PO) suudab tagada korra ja turvalisuse, sel eesmärgil koordineerivad juudid oma tegevust PO julgeolekujõududega.

PO on aga hoiatanud, et nende politsei on liiga nõrk, halvasti relvastatud ja väike, et turvalisust tagada. Iisraeli asepeaminister Shimon Peres ütles pühapäeval, et riik kaalub Palestiina politseile relvade ja laskemoona andmist võitlemaks äärmusrühmitustega.

Sugugi mitte kõik juudid ei ole nõus Gazast vabatahtlikult lahkuma. Valitsus eeldab, et 9000 juudiasunikust umbes pooled lähevad valitsuse poolt neile antud uutesse kodudesse vabatahtlikult. Ülejäänud tuleb sõjaväel vägisi evakueerida. Juudiasunikud leiavad, et Gaza on piibli poolt neile antud püha maa, kus elamine on nende sünniõigus.