Matilaineni sõnul lendab iga päev umbes 20-50 Iraagi varjupaigataotlejat vabatahtlikult Helsingi-Vantaa lennuväljalt Türki, kust nad liiguvad edasi Iraaki, vahendab Ilta-Sanomat.

Osa varjupaigataotlejatest on oma taotluse inimlikel põhjustel tagasi võtnud.

„Mõnedele on tulnud näiteks halbu uudiseid omastelt ehk näiteks Iraagist, millisel juhul nad tahavad minna nende juurde,“ ütles Matilainen. „On ka võidud ümber mõelda, kui on avastatud, et ülejäänud suguvõsa ei saa siiapoole tulema.“

Osa on nõustunud lahkuma vabatahtlikult pärast eitava vastuse saamist oma varjupaigataotlusele.

„Kui varjupaigaotsus on eitav, on võimalus naasta vabatahtlikult ja seda soovitatakse. Siis ei ole vaja sunniviisilist tagasisaatmist, mille puhul tuleb saatjad kaasa anda,“ ütles Matilainen.

Varjupaigataotlusele eitava vastuse saanutel on tavaliselt 30 päeva aega vabatahtlikult lahkuda. Kui selle aja jooksul lahkutakse, ei kehtestata sisenemiskeeldu Schengeni viisaruumi riikidesse.

Kui varjupaigataotlejal ei ole raha, võib ta lahkumiseks raha taotleda. Kui taotlus rahuldatakse, aitab rahvusvaheline migratsiooniorganisatsioon (IOM) taotlejat riigist lahkumisel ja hangib piletid. Kulud katab Soome riik.